Акценти
Начало / Общество / Международен ден на коренното население

Международен ден на коренното население

Международният ден на коренното население ( туземните народи) е обявен за първи път от Общото събрание през декември 1994 година, за да се чества всяка година по време на първото Международно десетилетие на коренното население през 1995-2004.

През 2004 година Общото събрание обяви началото на Второто международно десетилетие, в периода 2005-2014 година, с тема „Десетилетие за действие и достойнство“.

Темата има за цел да подчертае значението на прилагане правата на коренното население, чрез политики и програми, както на национално, така и на международно равнище, да работят за постигането на тази обща цел, заедно с правителствата, ООН, коренното население и други заинтересовани страни.

Първата Световна конференция по въпросите на коренното население, се проведе на 22-23 септември 2014 година. Срещата  даде възможност да се споделят гледни точки и най-добрите практики при осъществяване правата на коренното население, включително постигане на целите на Декларацията на ООН относно правата на коренното население. Декларацията на ООН относно правата на коренното население установява минимални условия за оцеляване, достойнство, благосъстояние и права. Но огромни пропуски остават между тези идеали и обстоятелствата, пред които коренното население е изправено.

Коренното население има главен интерес към тези цели. Те могат да действат като мощни средства за напредък. За да може да допринесат за общото ни бъдеще, за това трябва бъдат осигурим техните права.

Докато редица държави имат конституционни и законодателни рамки, които признават коренното население, много други нямат, оставяйки живота и земите си, изложени на заплахи. Историческата несправедливост твърде често води до изолация и бедност. Силовите структури продължават да създават пречки пред правото за самоопределяне на коренното население. Те са сред тези, които са склонни да се изправят пред сравнително високите бариери за постигане на напредък. Отрицателните въздействия отекват отвъд местните общности, като засягат цялото общество.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...