Начало / Общество / Международен ден за изкореняване на бедността

Международен ден за изкореняване на бедността

На 17 октомври се отбелязва Международният ден за изкореняване на бедността. Неговата цел е да се насърчат действията на хора, организации и правителства за преодоляване на този глобален проблем. Датата е определена с резолюция на ООН през 1992 година – на този ден през октомври 1987 година над 100 000 души се събират на площад „Трокадеро” в Париж, за да почетат жертвите на крайна бедност, насилие и глад.

Само в ЕС над 85 милиона души, или около 17% от населението, живее под прага на бедност. Според данни на НСИ 1/5 от населението у нас е в риск от бедност, а един на всеки 10 е в риск от дълбока бедност. Именно тази група, която сериозно изостава от доходите на средната класа, най-малко се влияе от промените в икономическата среда и на практика е изпаднала в дългосрочна и възпроизвеждаща се бедност.

Сред най-рисковите групи, които са зависими от качеството на образование и процесите на пазара на труда, са безработните и неактивните. На практика всеки втори безработен попада в риск от бедност, а всеки трети – в риск от дълбока бедност.

Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020 е ориентирана към изграждане и реализиране на единна, последователна и устойчива политика в областта на социалното включване, основана на интегрирания подход и междусекторното сътрудничество на национално, регионално, областно и общинско ниво. Тя посочва визията, приоритетните направления и дейностите за развитие на политиката в областта на бедността и социалното изключване в България до 2020 г.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...