Начало / Общество / Международен възпоменателен ден на Холокоста

Международен възпоменателен ден на Холокоста

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста. Той е обявен за такъв с резолюция на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата не е избрана случайно – именно на нея през 1945 г. войници на Червената армия освобождават малцината оживели в лагера Аушвиц. И до днес този концлагер остава символ на нацисткия геноцид.

Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Oсновната характеристика на Холокоста (от гръцкото ὁλόκαυστον — ὁλόν „напълно“ и καυστον „изгаряне“) е преднамереното убийство, изтребление на една цяла нация, включително мъже, жени и деца, което довежда до унищожаването на 60% от евреите в Европа и около една трета от еврейското население на Земята. През Втората световна война на геноцид са били подложени близо шест милиона европейски евреи. Други групи, които са преследвани са поляци, литовски и украински колаборационисти, както и 3 милиона съветски военнопленници. На тотално изтребление са подлагани също чернокожи, душевноболни, недъгави, нетрудоспособни, както и хомосексуалисти.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...