Акценти
Начало / Образование / Медицински университет – Плевен с рекорден прием новозаписани студенти от чужбина

Медицински университет – Плевен с рекорден прием новозаписани студенти от чужбина

За поредна година Медицински университет – Плевен не само запази тенденцията на засилен интерес от страна на чуждестранни кандидат-студенти да изучават медицина, но и ще надхвърли очакванията с рекорден прием от 200 новозаписани студенти от чужбина, информират от там. Най-висок отново е делът на чуждестранните граждани от Великобритания – близо 90, следвани от студенти от Индия (48), Германия (19), Испания (12) и Нигерия (9). За първи път към потока от чуждестранни студенти се присъединяват кандидати от Естония, Австралия, Бангладеш, Камерун и Египет. В периода 01-12 февруари  в град Плевен и Медицински университет започват да пристигат новоприетите чуждестранни студенти, за да стартират англоезичния курс на обучение по специалност „Медицина“ от 15 февруари.
За втора поредна година на 9 януари в Посолството на РБългария в Лондон се проведе традиционната среща-разговор на новоприетите студенти и техните родители с представителите на висшето училище. Близо 100 бяха желаещите англииски кандидати и техните близки да изслушат презентациите и зададат своите въпроси към екипа на деканата за чуждестранни студенти на МУ-Плевен. Висшето училище бе представено от проф. Ангелина Стоянова, зам.-декан на Факултет „Медицина”, и експертите по приема на чуждестранни студенти – Петя Радева и Мая Минова. Те изнесоха презентации за историята, традициите и структурата на университета, както и за предимствата на обучението в Плевен. Целта на този тип срещи-разговори е чуждестранните студенти и техните близки да могат да повдигнат всички въпроси, които ги вълнуват относно обучението и града преди отпътуването си за България, за да се облекчи адаптирането им към новата, различна социална, културна и академична среда, в която ще прекарат следващите 6 години.
Тържественото откриване на академичната година за чуждестранните студенти в МУ-Плевен ще се проведе на 15 февруари в зала „Магнум“, където те ще бъдат приветствани от ректора, от представители на Община Плевен и на Областна администрация. Две седмици преди това, от началото на февруари, служители и студенти на висшето училище ще се включат с тях в Програма на адаптация, състояща се от срещи-разговори с представители на агенции за недвижими имоти, на банкови и застрахователни институции, на служба „Миграция“, информационни турове в Университета и библиотеката, както и посещения на културно-исторически обекти в град Плевен.
Както обикновено, представителите на МУ-Плевен от Великобритания ще посрещнат своите съграждани и новозаписани студенти в град Плевен с парти за добре дошли на 12 февруари 2016 г., организирано съвместно с академичното ръководство на висшето училище.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...