Акценти
Начало / Новините в снимки / Медицински университет – Плевен отпразнува своя 41-ви рожден ден

Медицински университет – Плевен отпразнува своя 41-ви рожден ден

Своята 41-годишнина отбеляза днес Медицински университет – Плевен. По време на празника в зала „Магнум” на Втора клинична база се проведе и традиционната официална церемония по тържествено връчване на награди за академично развитие на представителите на академичната общност, които през изминалата една година са придобили научни степени и са заели нови академични длъжности.

Приветствие по случай празника отправи проф. Славчо Томов, ректор на университета. „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“ – това са думи на Васил Друмев. Намирам символика във факта, че Медицински университет – Плевен тази година чества своя Празник в светлината, а вярвам и в духа, на 1 ноември – Деня на народните будители.  В духа на празника на будителите, днес ние честваме делото на основателите и пионерите, които през далечната 1974 г. посяха зърното на медицинското образование и наука в град Плевен, полагайки основите на плевенската Алма Матер. Нашите ръководители и учители ни завещаха богато наследство, което ни задължава – на първо място, да познаваме имената и делата им и да ги уважаваме и почитаме. И на второ място – ние сме длъжни да съхраняваме и развиваме сътвореното и изграденото от тях, и от поколенията преподаватели на Плевенския медицински университет. Ние сме длъжни да следваме техния пример, а той е да изграждаме качествени медицински и здравни кадри и да утвърждаваме и издигаме авторитета на Медицински университет – Плевен в Европа и по света”, каза в своето слово проф. Томов.

Преди да пристъпи към церемонията по връчване на наградите за академично развитие, ректорът на МУ – Плевен и всички присъстващи в залата отдадоха почит с едноминутно мълчание към паметта на доц. д-р Десислава Статева, чийто житейски път бе прекъснат на 8 октомври в капана на жестока катастрофа.

С плакет „За заслуги към университета“ бяха удостоени петима представители на академичната общност, придобили научната степен „доктор на науките” и заели академичната длъжност „професор”. Това са проф. д-р Савелина Поповска, д.м.н. – за придобиване на научната степен „доктор на науките” и заемане на академичната длъжност „професор” по научната специалност „Патологоанатомия и цитопатология“, проф. Ангелина Стоянова, д.х. – за заемане на академичната длъжност „професор” по научната специалност „Химия“, проф. д-р Цеца Дойчинова, д.м. – за заемане на академичната длъжност „професор” по научната специалност „Инфекциозни болести”, диплома за проф. д-р Силвия Янкуловска, д.м.н. – за придобиване на научната степен „доктор на науките” и заемане на академичната длъжност „Професор” по научната специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“, и доц. д-р Пламен Божинов, д.м.н. – за придобиване на научната степен „доктор на науките” по научната специалност „Неврология и неврохирургия“.

С плакет на МУ-Плевен висшето училище удостои и 14 представители на академичната общност, заели академичната длъжност „доцент”, един „главен асистент“, както и 10 преподаватели, придобили научно-образователната степен „доктор“.

На тържеството присъстваха ръководители на различни здравни институции от Плевен, както и академичното ръководство на учебното заведение. А честванията продължиха с изпълнение на Плевенска филхармония – „Концерт от бисове“, със солист Чавдар Вълков, цигулка.

Следваща Предишна
проф. Славчо Томов
МУ Плевен
МУ Плевен

МУ Плевен
МУ Плевен
плакет

проф. Славчо Томов

МУ Плевен
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...