Акценти
Начало / На фокус / Медицински университет – Плевен награди най-изявените си студенти (снимки)

Медицински университет – Плевен награди най-изявените си студенти (снимки)

Академичната общност на Медицински университет – Плевен по традиция отпразнува тържествено 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството се състоя днес в зала „Магнум” на Втора клинична база.

Просветният химн „Върви, народе възродени” и песента „Моя страна, моя България“ изпълниха от детска вокална група „Арлекино” с ръководител Виолета Боянова, като поздрав за всички присъстващи.

На мероприятието присъстваха ръководители на здравни институции, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и други. Тази година специален гост на празника бе акад. Светлин Русев, който произнесе академично слово. Академикът се върна назад във времето като си спомни за годините, когато негов учител е бил Дечко Узунов. Той разказа и за просвещението, което са носели плевенските майстори на четката Илия Бешков и Ангел Спасов.

акад. Светлин Русев празник МУ Плевен

„Иска ми се да вярвам, че не сме загубили поглед за своите учители, да вярвам, че нощта отминава. Когато всичко е потънало в мрак, когато не останаха неоплюти и неотречени, когато не остана спестена болка, когато изморени и изтощени сме загубили път и вяра, когато и последната надежда ни напусне – отново се завръщат учителите, при побелелите деца, които са играли на възрастни, без да разберат правилата на живота“, каза в своето слово акад. Светлин Русев.

група Арлекино

Приветствие към присъстващите отправи и ректорът на университета проф. д-р Славчо Томов. „Словото е най-могъщото оръжие“, обърна се той към студентите. Припомняйки великото дело на Светите братя Кирил и Методий, проф. Томов отбеляза, че вече 12 века славим делото на двамата братя. „Българската нация намира своята идентичност във великото свещено слово“, отбеляза още той.

празник МУ Плевен 2

По време на тържеството ректорът проф. Томов съобщи за връчването на плакета „За изключителен принос“ за разкриването на Факултет по фармация в структурата на МУ-Плевен на г-жа Цецка Цачева. Председателят на Народното събрание не присъстваше лично на мероприятието заради ангажимент.

плакет изключителни заслуги МУ Плевен

Церемонията продължи с връчване на традиционната награда за празника на българската просвета и култура на български и чуждестранни студенти  – призът „Най-изявен студент 2016” – за постигнати високи резултати в учебната, научната и кръжочната дейност, заедно с грамота и научна литература.

празник МУ Плевен 6

От факултет „Медицина” наградени бяха Мартин Караманлиев, V курс, и Мохамед Абдул Свамад, гражданин на Великобритания, V курс, англоезично обучение. От факултет „Обществено здраве” призът „Най-изявен студент 2016” отиде при Поля Ламбева, ІV курс, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, а от факултета по здравни грижи отличена бе медицинската сестра Милена Манова от ІІI курс. Ивeта Росманова, студентка във ІІ курс от специалност „Социални дейности”, бе гордата носителка на приза от Медицинския колеж.

празник МУ Плевен 10

И тази година по повод празника на българската просвета и култура висшето училище присъди награда за успешно овладяване на българския език от чуждестранен студент – плакет и значка „Аз владея български език“. Отличен с приза бе Доминик Джеймс, гражданин на Великобритания, ІV курс, англоезично обучение по специалност „Медицина”. Той се обърна към аудиторията с приветствие на български език по повод празника.

празник МУ Плевен 7

Проф. Славчо Томов присъди специална награда – Европлакет – на д-р Стефан Станимиров, лекар в Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, за популяризиране на тържествените промоции и проявите на българските и чуждестранните студенти.

празник МУ Плевен 9

празник МУ Плевен 8

празник МУ Плевен 4

празник МУ Плевен 11

празник МУ Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...