Начало / Образование / Медицинският университет в Плевен е домакин на международен семинар по роботизирана хирургия

Медицинският университет в Плевен е домакин на международен семинар по роботизирана хирургия

Днес и утре Медицинският университет в Плевен е домакин на традиционния VIІ Семинар по роботизирана хирургия с практическа сесия за България, информират от учебното заведение. През двата дни в Телекомуникационния ендоскопски център на университета се провежда традиционният седми пореден форум по роботизирана хирургия с практическа част и международно участие. В центъра вече е инсталирана демо роботизирана система и симулатор за обучение на курсистите от Румъния и България, които ще преминат интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани. Те ще овладеят основните принципи на роботизираната хирургия, ще се запознаят с устройството и функционирането на роботизираната система, с позиционирането на пациента, както и с правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робота.
Чл-кор. проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния център и на семинара по роботика, откри събитието, като изтъкна факта, че от 2014 г. висшето училище вече има две роботизирани системи, втората от които е от последно поколение Da Vinci Si и разполага със симулатор за обучение. Това нарежда плевенския център по роботика сред водещите в Европа. Проф. Горчев изрази своята удовлетвореност от домакинстството на страната ни на Третия Международен Конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, който се проведе миналия октомври в София под патронажа на МУ-Плевен. Проф. Горчев подчерта, че към момента в Плевен са сформирани и оперират успешно общо четири екипа по роботизирана хирургия – два гинекологични, един урологичен и един новосъздаден екип по обща хирургия.

МУ 2
Чл-кор. проф. Григор Горчев е и първият лектор с доклад на семинара, който ще представи 7-годишния опит на плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия. В теоретичната част на семинара на 24 септември лекции ще изнесат също и проф. д-р Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, и проф. д-р Флорин Савулеску от Букурещ, Румъния. Този година нашата северна съседка е домакин на Четвъртия Международен Конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, който ще се проведе от 29 до 31 октомври в Букурещ с участието на плевенските хирурзи, които ще представят своя опит с роботизираната система в урологията, гинекологията и общата хирургия.
В дните на семинара чл.-кор. проф. Горчев и проф. Томов ще участват като хирурзи на конзола в двете сесии „Хирургия на живо”, демонстрирайки гинекологични интервенции с новата роботизираната система, а участниците ще имат възможност да наблюдават и дискутират от аудиторията в ТЕЛЕЦ.
Във втория ден на форума, на 25 септември, участие с лекции в теоретичната сесия ще имат доц. д-р Добромир Димитров и доц. д-р Николай Колев, споделяйки своя първоначален опит в роботиката съответно в сферата на общата хирургия и урологията. След приключване и на втората практическа сесия активните участници в семинара ще получат сертификати за придобитите умения и знания за работа с роботизираната система.

МУ 3

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...