Начало / Политика / Меглена Кунева: Случаят с КТБ изважда въпроса кога България си поставя срок да влезе в Еврозоната

Меглена Кунева: Случаят с КТБ изважда въпроса кога България си поставя срок да влезе в Еврозоната

меглена кунева

Какъв срок си поставя България за влизане в еврозоната ще е един големите приоритети, за който ще настоявам през следващите години, заяви на пресконференция днес лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева, която е в Плевен за заседанието на Националния съвет на партият.  Тя подчерта, че случаят с КТБ прави въпроса за еврозоната особено актуален.

„Еврозоната значи по-сигурни банки, по-спокойни инвеститори, включително и българските. България би имала директна полза и от разумна институция като Европейската централна банка при ползване на ресурси. Ние сме подвластни на инструментите на еврото, консумираме „тежестите“ от това  законодателство, но нямаме влияние при неговото създаване и няма как да защитим интересите си, защото не членуваме в общата валута”, каза Кунева.

По думите й, членството в еврозоната е било решаващо за спасяването на Гърция.

Според Кунева България е загубила няколко години, в които присъединяването към еврото е изпаднало от политическите приоритети. Нужно е пълно съгласие на политическите сили, допълни още Меглена Кунева, като подчерта, че колкото е по-добре икономически страната, толкова по-лесно ще ползва „застраховката“ на еврозоната.

Бисер Манолов, шеф на икономическия екип на Движението, добави, че еврозоната е „пълно каско“ на българската финансова система. Еврозоната дава достъп до евтиния ресурс на Европейската централна банка, който в момента за членовете на еврозоната се ползва при нива от 0,15 %, което прави възможни евтините кредити в страните-членки, за разлика от България, обясни още Бисер Манолов.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...