Акценти
Начало / Общество / МВР – Плевен предприема мерки за повече сигурност през предстоящите празници

МВР – Плевен предприема мерки за повече сигурност през предстоящите празници

Във връзка с Коледните и Новогодишни празници, ръководството на ОДМВР-Плевен предприема мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

РУ на МВР по места са планирали специализирани полицейски операции /СПО/ по време на празничните дни и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОКОЗ и други компетентни институции. Ще се следи за  съхранение и разпространение на акцизни стоки без акцизен бандерол, за контрол на качеството на храните и напитките, предлагани на потребителите. При необходимост ще се изисква и съдействие от сили на Зонално жандармерийско управление в Плевен.
С цел недопускането на извършване на тежки престъпления и нападения над лица и обекти, съхраняващи или опериращи със значителни финансови средства – банки и небанкови финансови институции, търговски вериги, фирми, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност и др., се провеждат срещи с отговорните лица, на които  се акцентира върху възможните рискове от престъпни посегателства, необходимостта от повишена бдителност и комуникация с полицейските структури и органи за своевременно реагиране при възникнала необходимост.
По време на коледните празници е осигурено полицейско присъствие в районите, където ще се провеждат мероприятията, търговските центрове, районите на Коледни и Новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.
Проведени са срещи със собствениците и ползвателите на увеселителни заведения, за да се провери охраната заведенията, сигналната и разяснителна дейност по отношение пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти. Внимание е обърнато да не се допуска превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.
От органите на реда ще бъде завишен контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси.
Същевременно се предприемат и мерки за недопускане продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество, като ежедневно по места ще бъдат извършени проверки.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии на  23 декември, на 27 декември, на 31 декември 2015 година и на 3 януари 2016 г., на територията на област Плевен дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи.
При рязко влошаване на метеорологичната и пътнотранспортна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с Областно пътно управление – Плевен ще бъде въвеждана временна организация на движението.
Ръководството на ОДМВР – Плевен апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните и почивни дни да завишават бдителността си с цел  опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...