Акценти
Начало / Общество / МВР е нездравословно място за работа, сочи изследване

МВР е нездравословно място за работа, сочи изследване

Институцията МВР е нездравословно място за работа, която не цени труда на своите служители и се отнася изначално с недоверие към тях,  поставяйки ги перманентно в ситуация на презумпция за виновност при проява на грешки или оплаквания от страна на граждани. Това е общата констатация от анализа на данните, получени при изследване на професионалния стрес сред служителите на МВР, представени днес на регионален форум в Плевен, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Изследването е в рамките на проект „Професионалният стрес – най-голямото предизвикателство за достойните условия на труд” и ще бъде представено на осем регионални форума в страната, като в Плевен е петият по ред. На 10 октомври ще се проведе форум на национално ниво, на който ще бъдат представени окончателните резултати от проучването, обясни социалният психолог Иван Иванов, който е един от авторите на изследването заедно със социалния антрополог Харалан Александров.

От направеното изследването става ясно, че, в резултат на лошите работни условия и породения от това хроничен стрес сред  работещите в МВР, се отчитат високи нива на сърдечно-съдови заболявания, тревожно-депресивни  и невротични заболявания, висока степен на злоупотреба с алкохол и цигари, проблемни отношения в семейството и като резултат от всичко това усещане за хронично изчерпване и ниска мотивация за работа.  Изследователят по проекта Иван Иванов посочи пет основни характеристики на МВР, причиняващи професионален стрес, като анализира, че те са защитен механизъм на институцията срещу реформи, но с цената на изчерпани, обезверени и донякъде гневни служители.

В изследването са анализирани различни фактори, които влияят върху високото ниво на стрес у служителите на полицията, като сред тях са: ниския публичен имидж на институцията, нейната силна зависимост от политически фактор и постоянно променящата се нормативна база, военизираният стил на управление. Други стресиращи фактори, които бяха посочени, са свързани със самите служещи – липса на същинска екипна работа, ниска мотивация и липса на желание за ангажирана работа, нарушено доверие между самите служители.

Изследователите по проекта са изработили конкретни препоръки за справяне с професионалния стрес както на ниво организационна промяна, така и на ниво професионална грижа и обществен имидж.

В заключение Иван Иванов представи и четири основни задачи пред ръководството на МВР, като на първо място е предприемането на реформаторски действия за промяна в работата с хората в системата. Спешно трябва да се направят законодателни и нормативни промени, които да осигурят по-адекватна защита на служителите, работещи на терен, подчерта Иванов. Сред задачите пред ръководството на МВР е също подобряване на условията на труд и на възстановяване, както и промяна на начина за подбор и назначаване на ръководните кадри в МВР. Нужна е реална деполитизация и влизане в лидерска роля на местни кадри, извървели служебната стълба отдолу, каза още Иванов.

Много е важно, че след като са идентифицирани причините за стреса, ще бъдат изготвени методики за преодоляването им, каквато е и целта на проекта, подчерта Илия Хрисимов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Във форума днес взеха участие още Милован Давидов и Иван Мусков – членове на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, Радостина Якимова – мениджър на проекта, както и новоназначеният главен секретар на Областна администрация – Плевен – Емил Димитров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...