Акценти
Начало / Икономика / Мая Манолова разясни на работници от фалиралата фирма „Звезда” как да си получат вземанията

Мая Манолова разясни на работници от фалиралата фирма „Звезда” как да си получат вземанията

Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес в Плевен с работници от фалиралата фирма „Звезда” в Долна Митрополия, за да им разясни промените в законодателството, които ще им помогнат да си получат неизплатените заплати и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.

Работниците от „Звезда” са от няколко хилядите, които през миналата година са потърсили омбудсмана на Републиката във връзка с неполучени заплати, от фирмите, които са фалирали или е започнало производство по несъстоятелност или работодателят им се е укрил. „При разглеждането на жалбите стана ясно, че трябва да се търси разрешение на проблемите чрез промяна в законодателството заради факта, че между откриването на производство в несъстоятелност и прекратяването на договора на работника е  изминал срок по-дълъг от три месеца и хората не могат да получат обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията”, обясни Манолова.

 „С промените в закона се дава възможност Фондът за  гарантиране на вземания да изплати безусловно на всички работници, които имат дължими суми след 1 февруари 2015 г.”, посочи тя. „Това беше голямата ми битка по  неизплатени заплати за 2017 г., която успяхме да завършим успешно. Срокът вече е не три, а 12 месеца. Ще отпаднат много други бюрократични спънки, за да бъдат максимално улеснени работниците, когато имат да вземат пари от фалирал работодател. Нови правомощия има и Инспекцията по труда, която ще може да започва процедура по несъстоятелност от името на работниците, ако това не направи кредитор. По този начин се надяваме, че направихме Фонда за гарантиране на вземанията работещ”, каза още омбудсманът.

На срещата днес Мая Манолова уточни конкретиката  по случая в завод „Звезда” – Долна Митрополия, за да могат още следващата седмица работниците да си подадат исканията пред фонда. Така около 70 работници от „Звезда” ще могат да получат обезщетение от солидарния фонд за подкрепа на работници при фалит на предприятия.

„Задачата ни сега е да се свържем с всички от страната, които са ни уведомили, че имат неизплатени заплати, за да си подадат заявленията в НОИ в рамките на  тримесечен срок, за да не си изгубят окончателно възможността за обезщетение”, каза Мая Манолова.

Тя обърна внимание, че измененията са в сила от 16 февруари и на 16 май изтича тримесечният срок за подаване на заявленията за получаване на обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...