Акценти
Начало / Култура / Мая Вапцарова: Ако унищожим училищата и забравим миналото си, тогава ще дойде истинският демографски проблем

Мая Вапцарова: Ако унищожим училищата и забравим миналото си, тогава ще дойде истинският демографски проблем

Мая Вапцарова - книга

Ако унищожим училищата и университетите си, ако забравим миналото си – тогава можем да мислим за истински демографски проблем. Това каза внучката на поета Никола Вапцаров – Мая Вапцарова, която представи вчера в Плевен книгата си „Докосване до сътворението” и филма „Надбягване с времето” от цикъла „Тайните на Родопите”.  Известната режисьорка, която е насочила вниманието си към древното знание, закодирано в тракийските мегалити, все пак е оптимист за демографското бъдеще на нашата страна. Тя сравни демографията със сърцето – също като него тя пулсира, свива се и се разпуска отново. България вече се е свивала до 600 000 жители и то не по време на война, и въпреки това е оцеляла, посочи Мая Вапцарова.

В представените книга и филм авторката, заедно с Евгени Коевски, разказва за Тракия – Свещената земя, в която се е намирал духовният център на земята. Открехва тайната на мистичните знаци, издълбани в скалите, които наподобяват тайнствена азбука или космически карти за връзката между планетата ни и Бога-Слънце.

Организатор на събитието в галерия „Дарение Светлин Русев” бе Дружеството на писателите в Плевен.

книга

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...