Акценти
Начало / На фокус / Масленица в Градската градина в Плевен – разказ в снимки

Масленица в Градската градина в Плевен – разказ в снимки

С традиционни ястия, танци, песни и забавни игри руската общност в Плевен отбеляза днес в Градската градина ритуалът Масленица. Това е руският вариант на българския празник Сирни Заговезни и с него се гони зимата, а с това и всичко лошо от изминалата година..
Задължително за Масленица се приготвят блини (палачинки), които по цвят и форма са символ на слънцето и на настъпващата пролет, обясни Светлана Бейдова, председател на клуб „Възход”, който е традиционния организатор на празника в Плевен. Тя разказа подробно за обичая Масленица.
След това започнаха забавните игри – хвърляне на метла, скачане с чували, теглене на въже. Много емоции имаше около катеренето на висок дървен пилон. За победителя имаше печено пиле.
Празникът беше съпътстван от много танци, прозвуча и българско хоро. Състоя се и символичното предаване на жезъла от Зимата на Пролетта, съпътствано с традиционните наричания за здраве и благополучие.

009масленица
По традиция празнеството завършва със запалване на символа на Масленица – сламеното чучело, облечено в женски дрехи. В специално джобче на роклята на чучелото всеки може да пусне листче, на което написва от какво иска да се отърве с края на зимата. След като чучелото беше запалено и изгоря, традицията повелява огънят да се прескочи за здраве. И възрастни, и деца се спуснаха да прескочат незагасналите пламъци, за да бъдат здрави и силни през годината. Сред тях беше и кметът Георг Спартански, който прескочи огъня и за собствено здраве и за благополучието на Плевен.

Следваща Предишна
005масленица
024масленица
029масленица

038теглене въже масленица
019масленица
033масленица

048катерене масленица
012масленица спартански
015масленица

042масленица деца
032масленица
016масленица

054чучело
057огън прескачане масленица
007масленица
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...