Акценти
Начало / Икономика / Мартин Митев: Учуден съм, че без дебат бяха приети отчетите на общинските дружества

Мартин Митев: Учуден съм, че без дебат бяха приети отчетите на общинските дружества

За първи път годишните отчети на общинските дружества пред Общинския съвет бяха приети без дебат, което много ме учуди. Това коментира днес председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев на редовната си среща с журналисти след заседание на местния парламент.

Той посочи, че на предишни заседания на Общинския съвет се е налагало да възпира изказвания на свои колеги, които не са били по разглеждания в момента въпрос и са се отнасяли към финансовото състояние на  общинските дружества в Плевен. Вчера обаче в залата беше пълно мълчание по темата, недоумява Митев.

Социално насочените дружества – трите ДКЦ-та, Центърът по дентална медицина и Медицинският център по спортна медицина и рехабилитация, успяват да се самоиздържат и да реализират печалба, която да реинвестират, посочи  Митев. По думите му от търговските дружества „Тролейбусен транспорт” е най-стабилното общинско дружество. То отчита счетоводна загуба, заради отчисленията, които прави за амортизация. Митев подчерта, че за първи път  „Инжстрой” отчита печалба – над 800 000 лв. за миналата година. Тя обаче ще бъде стопена от загубите, натрупани от дружеството през предходни години. Надяваме се, че дружеството излиза от тежката ситуация, в която беше поставено през 2013-2014 г., и ще покаже, че може да работи на добра печалба за търговско дружество, коментира Митев.

По отношение на фирма „Тибор” той беше лаконичен, че като воденичен камък й тежи изтегленият преди години кредит. Въпреки, че беше предоговорен през 2012 г., обслужването на този кредит е проблем за дружеството, отбеляза Митев.  Председателят на Общинския съвет е категоричен, че новото ръководство на „Тибор” трябва сериозно да се замисли за увеличаване на приходите, защото само със свиване на разходите няма да има добри резултати. За да не се окаже, че след като взехме решение да увеличим  капитала му с 300 000 лв., за да покрие дълговете си към НАП и Община Плевен, догодина пак да наливаме пари в него, за да покрива неизплатени вноски за социални осигуровки и данък сгради, отбеляза Митев.

Той беше категоричен, че е нужно да бъде затегнат контрола върху общинските дружество и именно заради това той внесе преди време промени в Наредба 8, за да може принципалът на тези дружество – Общинският съвет, да получава текуща информация за тяхното финансово състояние.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...