Акценти
Начало / Икономика / Мартин Митев: Трудна – това е думата, която обобщава изминалата година

Мартин Митев: Трудна – това е думата, която обобщава изминалата година

 Ако трябва да започна с някакво обобщение за тази година, може би думата би била една – трудна. Трудна, необичайна, година на много неизвестности. 2020 постави на изпитание всички нас – и в личен, и в професионален план. Пренареди приоритети ни.  Това каза днес пред журналисти в Пресклуба на БТА председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, правейки обзор на изминаващата година.

Той припомни, че трудно е започнала първата година от новия мандат на Общинския съвет. „Вероятно всеки от вас помни началото –  два пъти полагане на клетва, два пъти гласуване на ръководство, Бюджет 2020 бе приет след трето заседание. И след това трудно начало, последва и голямото изпитание – Ковид 19. Това пренареди дневния ред на всички”, акцентира Митев.

Въпреки наложените от пандемията нови варианти за работа на местния парламент, отложено е само едно негово заседание. А от януари 2021 г. ще бъде направена стъпката за провеждане изцяло на онлай сесии.

Относно приетите през годината решения Мартин Митев постави акцент върху поредицата решения в подкрепа на местния бизнес.

„Най-важното решение за годината безспорно е това за Бюджета.

Приехме го в края на март в условията на извънредна обстановка и с презумцията, че по-добре несъвършен бюджет, но някакъв в ситуацията, в която се намирахме всички. Освен това многократно съм казвал, че бюджетът не е свещена крава и той може да бъде променян по всяко време на годината”, отбеляза Мартин Митев.

Друго важно решение е взетото през месец април е за избор на Комисията, която разпределя средствата за подпомагане решаването на репродуктивни проблеми на граждани в общината. Почти всеки месец Здравната комисия разглежда десетки заявления, които преди това са изчаквали да започне процедурата.

Мартин Митев отбеляза, че са горди с решението за удостояване на маестро Пламен Джуров с почетното звание „Почетен гражданин на Плевен“, което ще му бъде връчено на 15 май 2021 г. заради усложнената епидемична обстановка през тази година.

В категорията важни решения председателят на Общинския съвет подреди

разкриване на факултет на ВВВУ „Г. Бенковски“ в получената сградата на бившето училище „Марин Дринов”; дадено предварително съгласие за прокарване на трасето на АМ „Хемус в участъка, преминаващо през общински поземлени имоти; приетият Общ устройствен план на Плевен след 12-годишна процедура, включваща поредица съгласувания и обсъждания.

„Решението, което може да се каже, че предизвика най-много емоции през 2020 г., приехме на извънредно заседание на 3 декември. Тогава  гласувахме да се изготви предложение до Министерски съвет за безвъзмездно управление от Общината на част от парк „Кайлъка“. Решението на МС стана факт буквално ден след нашето писмо. Става дума за 37 недвижими имоти – публична държавна собственост в частта от „Моста“ до парк-хотел „Кайлъка“, те са и най – масово посещавани от плевенчани и гостите на града ни.  Отново подчертавам – управление,  не собственост. Категорично  парк „Кайлъка“ остава държавна собственост и запазва статута си на защитена територия”, подчерта Митев.

На последната сесия е прието още едно добро решение за парка – да се учреди безвъзмездно право на ползване за 10 години от фондация „Аз съм Кайлъка” върху вилата, ползвана от ген. Иван Винаров в последните години от живота му. „Вярвам на тази Фондация и знам, че ще изпълнят обещанията си. Тяхната идея  е след ремонта там да бъде създадена експозиция, посветена на личности, повлияли положително на развитието на Плевен. Средствата, необходими за ремонта, както и консумативните разходи, свързани с текущото обслужване и поддръжка на къщата, ще са изцяло за сметка на „Аз съм Кайлъка“”, обясни Мартин Митев.

Той се спря накратко и на поредицата решения, приети от  Общинския съвет, за подпомагане на засегнати от извънредната ситуация с Ковид `19.

През април съветниците гласуваха  10 000 лв. от бюджета на Общината да бъдат дарени на Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет за закупуване на консумативи за изследване на C0VID-19.

Отново през април е приет първият пакет от икономически мерки в подкрепа на местния бизнес – ползвателите на общински терени са освободени изцяло от задълженията за заплащане на местни такси, определени в общинската Наредба №17; наемателите на общински нежилищни недвижими имоти, управлявани от ОП „Жилфонд“ са освободени изцяло от заплащане на месечни наемни цени; променени са концесионни договори. Тези мерки са допълнени и с други в следващите месеци, включително и на последното заседание, провело се в края на месец ноември.

Отново с решение на Общинския съвет е дадено съгласие за трансфер от общинския бюджет  на 10 000 лв. за РЦХТ – Плевен, с които ще се подпомогне дейността на Кабинета за извличане на кръвна плазма.

Важен момент е промяната в Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата в общината. Така формациите и съставите, които изпитват липса на финансови ресурси в условията на пандемията, получиха възможност за 100 % общинско финансиране на свои проекти със средствата от  Раздел III на Културния календар, обърна внимание Митев.

Председателят на Общинския съвет коментира също и финансовото състояние на Община Плевен.

„Бих казал, че не е лесно, но на този етап се справяме. Към 1 май тази година, т.е. в първите месеци на обявеното извънредно положение в страната, се бяхме притеснили сериозно относно местните приходи в бюджета. Притеснението ни идваше от това, че съпоставяйки изпълнението на тази част в него към посочената дата на текущата година и цифрите за същия период от миналата, изоставането беше с около 6 млн. лв. Сума, меко казано, доста сериозна на фона на собствените ни приходи. Разбира се, че имаше много причини за тези показатели – много срокове бяха изтеглени, разсрочени бяха сроковете за плащане на местните данъци и такси, наблюдаваха се и почти нулеви нива на сделките с движими и недвижими имоти и т.н. Към 1 юли успяхме частично да наваксаме и тази разлика беше стопена на минус 2 млн. лв. Справката към десетмесечието показва, че изоставането е от 2,5 млн. лв. Този дефицит няма как да бъде наваксан до края на годината, може евентуално да бъде само намален”, разясни Митев.

Според него, със свиване на разходите там, където това е възможно, и със запазване на добрата финансова дисциплина, която има в Община Плевен, няма да се наложи ползването на безлихвен заем от републиканския бюджет към момента. „Ситуацията е сложна и никой не е в състояние да прогнозира докога ще продължим в условията на пандемия”, допълни Митев.

За очакванията си за новата година Мартин Митев каза, че иска да е оптимист, но е по-скоро реалист.

„Личното ми мнение е, че трябва да бъдем  изключително внимателни при формиране на Бюджет 2021. На този етап не бих могъл да коментирам числа, защото все още нямаме внесен проект за бюджет. Но смятам, че бюджетът на Община Плевен за догодина трябва да бъде рестриктивен, но с уговорката – рестрикции само в рамките на разумното. Категорично заявявам, че ще запазим и ще продължим да финансираме всички културни институти на общинска издръжка. Няма да оставим и спортните клубове, ще продължим да помагаме финансово и там според възможностите на бюджета”, заяви председателят на Общински съвет – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...