Акценти
Начало / Икономика / Мартин Митев: Бюджет 2017 на Община Плевен – възможният, макар и консервативен

Мартин Митев: Бюджет 2017 на Община Плевен – възможният, макар и консервативен

Определението за Бюджет 2017 на Община Плевен може да се заключи в една единствена дума – възможен. Така председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев характеризира финансовата рамка на Община Плевен, която вчера съветниците гласуваха единодушно, само с един глас „въздържал се”. Митев допълни, че бюджетът не е рестриктивен, а консервативен и според личното му мнение такъв трябва да бъде. „Не можем да си позволим да харчим повече, отколкото са очакваните реални приходи”, коментира той.

При коментара на бюджета Митев се спря по-подробно на промените в него, които бяха предложени по време на дебата и приети при гласуването. На първо място той постави предвидените около 300 000 лв. за възстановяване на щети, нанесени на съоръжения, изградени по европроекти. Тези средства ще бъдат блокирани от резерва за непредвидени разходи. Отвратен съм от отношението на някои наши съграждани, които целенасочено, по най-вандалски начин рушат изградените спортни и детски площадки, коментира Митев.

Съветниците приеха изменение и в максималните размери на сумите за работно облекло на работещите в системата на образованието. За педагогическия персонал сумата става до 360 лв. /досега до 250 лв./ годишно, за непедагогическия – до 260 лв. /досега до 250 лв./

Два от новите моменти в Бюджет 2017, приети по предложение на Председателя на Общинския съвет, са за право на безплатно пътуване в градския транспорт за почетните и заслужили граждани на Плевен, и предвиждане на средства за подпомагане дейността на Младежкия общински парламент. Разходите за картите за пътуване в градския транспорт за почетните и заслужилите граждани ще се поемат от Общината. За целта в бюджета са предвидени до 5 000 лв. Тази привилегия неписано е съществувала досега и за общинските съветници, но с това решение тя вече няма да важи за тях. Общинският съвет реши да подпомогне дейността на Младежкия общински парламент и младежките дейности в Плевен със сума до 15 000 лв. в бюджета.

Приети бяха допълнения в инвестиционната програма и в Културния календар на Общината. Предвидени бяха до 55 000 лв. за изграждане на параклис в с. Ясен и до 10 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на бившето училище в с. Брестовец.

Съветниците гласуваха съфинансиране с до 2 000 лв. и на Националния конкурс за акомпанятори, организиран от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен.

„Това е първоначалното разпределение на средствата. Винаги съм казвал, че бюджетът не е свещена крава, това е динамичен документ и подлежи на промени. Инвестиционна програма може да бъде променяна и разширена като обекти в зависимост от възникнали необходимости. Стартираме по този начин, живот и здраве – през годината ще видим какви промени ще се наложи да правим“, заключи Мартин Митев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...