Начало / Култура / Мария Косса: Африканският танц е отдаване на ритъма на музиката

Мария Косса: Африканският танц е отдаване на ритъма на музиката

Зазвучава джембе и красива мулатка подхваща танц с изящни движения под ритъма на звуците. Мария Косса – артист-изследовател, наполовина българка, наполовина с корени от Мозамбик, днес проведе първото си ателие по африкански танци в Плевен в рамките на провеждащия се в града ни Есенен джаз фестивал. Десетина бяха смелчаците, които се включиха в урока, за да се убедят, че колкото и трудни, толкова приятни, увличащи и зареждащи са тези танци.

„Специфичното за тях е че са едни от най-свободните традиционни танци, при които се включва цялото тяло – краката, ръцете, главата. Те имат връзка със Земята и са полицентрични, което означава, че в един и същи момент тялото реагира на различен ритъм и главата да се движи в един ритъм, ръцете – в друг, краката  – в трети”, обясни преди да започне урока си Мария Косса.

Изглежда трудно, но Мария обяснява, че има няколко основни неща при усвояването на техниката на африканските танци. На първо място танцуващият да е приклекнал, да наблюдава учителя си и да резюмира характерното. „Но най-важното е да се отдаде на ритъма на музиката и така съвсем интуитивно ще премине и към движенията, казва Мария. – Ако слушаме вътрешния си глас, можем да танцуваме на всичко”, допълва още младата жена, която е учила африканските танци точно така, отдавайки се на интуицията си. Досега тя не е била в Африка, но се надява скоро да посети континента, за да се запознае на живо с магията на тези танци.

Изучавайки африканските танци, Мария открива, че има много общо между българската култура и африканската. Тя открива общи елементи в българската шевица и африканските орнаменти. Африканският танц също се играе в кръг, както и българските хора. Кръгът, освен че събира всички заедно, е и най-устойчивата структура. Африканският танц е почитане на Земята, на небето, на природата, което е общо между двете култури. „Това показва, че в същината си всички сме свързани и границите  са само в нашето съзнание”, констатира Мария.

Когато започва да се занимава с преподаване на африкански танци тя е изненадана от големия интерес. Тази година тя за първи път прави турне в няколко от големите градове в страната, за да преподава африкански танци и желаещите да се включат са много. Навсякъде искат тези уроци да се повторят, споделя Мария. Радвам се, че българите искат да се срещат с новото, да общуват с непознатото, споделя младата жена. Тя забелязва и друго, че винаги на първите уроци трябва да се пребори и със задръжки, и със страха да изразиш себе си чрез танца. Затова нейният съвет винаги е да се отпуснат, да се отдадат на ритъма и тялото само ще ги поведе.

На сцената зазвучава африканският барабан джембе, Мария излиза боса и започва магията между ритъм и движение, която освобождава душата, за да се впуснеш в танца, който те свързва с вибрациите на Земята.

Утре, неделя, от 11 часа в Регионалния исторически музей Мария Косса отново очаква своите ученици, за да се впуснат заедно в африканските танци.

Мария Косса е единственият в страната сертифициран преподавател по африкански танци.  Танцовите стилове, в които има познания са афро хаус, афробийт, микс от традиционни африкански танци. Работи с танцьори и хореографи от България, Танзания, Уганда, Кот д’Ивоар, Нигерия, Гана. Преподава в Dance Station Paradise, в Dance Station NDK, в Studio Dance Zone, в Derida Dance Center, в International Dance Academy 360°. През 2016 г. е съорганизатор на първото в България честване „Ден на Африка“ с дневна и вечерна програма. Съосновател е на сдружение „Културовеци“, чиято мисия е да осъществява диалог между българската и африканските култури.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...