Акценти
Начало / Общество / Мария Габриел с награда за евродепутат на 2015 година

Мария Габриел с награда за евродепутат на 2015 година

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП, е отличена с годишната награда на Европейската асоциация на агенциите по комуникации за приноса й и продължаваща работа за борба с насилието срещу жените. Статуетката й бе връчена на официална церемения от директора на Европейската асоциация на агенцията по комуникации Доминик Лайл, който подчерта постоянните усилия на Мария Габриел за борба с насилието срещу жените. „Нейните умения като политик, но също хуманизма и отвореното й сърце, са важни активи за тази кауза. Тя прокарва пътеки, сближава и ангажира хората за постигане на положителни резултати”, заяви Доминик Лайл, посочвайки по-специално ключовата роля на Мария Габриел за глобалната кампания „Един милиард се изправят за справедливост”, провеждана и в България.

След получаването на наградата, евродепутатът призова за по-голяма мобилизация за елиминиране на насилието срещу жените. „Трябва да сложим край на това тежко нарушение на човешките права. Не можем да си позволим да бъдем безучастни и затова Европейският парламент призовахме за учредяването на 2016 г. за Европейска година за борба с насилието срещу жените. Посвещавам тази награда на всички жени, жертви на насилие, както и на тези, които им помагат да поставят ново начало в живота си”, заяви Мария Габриел. Тя напомни, че жертвите на насилие се нуждаят от съдебна защита, но и от възможност да изградят живота си наново, да реализират потенциала си. Не на последно място призова за засилена превенция, която е ключът към ограничаване на насилието срещу жените.

Мария Габриел е един от съавторите на писмената декларация, гласувана от Европарламента, за учредяване на 2016 г. за Европейска година за борба с насилието срещу жените. За активната си работа в защита правата на жените и равенството между половете, Мария Габриел беше избрана за „Евродепутат на годината 2013” в категорията „Равенство между половете”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...