Акценти
Начало / Икономика / Мария Габриел: Искаме конкретна инициатива от ЕК срещу вноса на фалшив мед

Мария Габриел: Искаме конкретна инициатива от ЕК срещу вноса на фалшив мед

В момента ЕС няма механизъм срещу вноса на фалшив мед. Затова с колеги искаме конкретна инициатива от ЕК за мерки по отношение на вноса на мед от трети страни. Това каза евродепутатът Мария Габриел по време на семинар на журналисти в Страсбург. Тя подчерта, че огромното количество фалшив мед не позволява на българските пчелари, които имат малко производство,  да поддържат дейността си от една година в друга, а за печалба дори не може да става и дума.

Пчеларите ще продължат да бъдат моя  кауза, заяви Мария Габриел и изказа гордост от това, че гласът на българските пчелари се чува  в европейските институции.  В момента тя председателства Работна група „Пчели и здраве на пчелите”, която е създадена по нейна инициатива. „Такава група се създава за първи път в Европарламента, избиран пряко от 1979 г., което показва, че  всичко, което сме правили, за да дадем гласност на проблемите на пчеларите, има смисъл”, заяви Габриел. България е била първият специален гост и е открила работните заседания на групата.

Мария Габриел не скри, че голямото предизвикателство пред българските пчелари продължава да бъде тяхното обединение. „Силно съм се ангажирала с това обединение”, подчерта евродепутатът. Тя даде пример с националната  организация в Словения, която благодарение на единството си успява да защитава  изкупни цени на меда в пъти по-високи от тези на българските пчелари. „Това е така, защото има една  организация, нейният глас тежи и в диалога с националните законодателни органи, и с европейските и световните”, каза Мария Габриел.

Тя посочи още, че през месец януари 2017 г. ще бъдат отчетени резултатите от мораториума върху три неоникотиноидни пестицида. Анализът ще покаже доколко забраната на опасните пестициди е намалила смъртността при пчелите, за да бъде продължен  мораториумът и евентуално да бъдат включени други опасни за пчелите вещества, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...