Акценти
Начало / Култура / Маримба и сопрано огласиха ХГ „Дарение Светлин Русев“ (видео)

Маримба и сопрано огласиха ХГ „Дарение Светлин Русев“ (видео)

Маримба и сопрано огласиха залите на Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ снощи. Две студентки във Висшето училище по музика в Детмолд, Германия – плевенчанката Евелин Генова и родената в немския град Харц – Франциска Гиземан, изнесоха концерт пред плевенската публика. Младите изпълнителки се представиха в дует „Вокаримба”, който е създаден след успешно реализиран Бароков проект още през първия семестър на следването им.
Концертът на двете студентки включваше произведения от Хоакин Родриго, Йозеф Хайдн, Джон Дауленд, Ней Розауро и Хорхе Видалес,.
Евелина Генова е студентка последна година по ударни инструменти и в Плевен тя е завършила НУИ „Панайот Пипков” в класа на Симеон Серафимов. Франциска Гиземан завършва оперно пеене в Детмолд. Двете правят дуета „Вокаримба” с цел да откриват различни произведения от всякакъв жанр и епоха, чрез които да изградят разнообразен репертоар и да покажат богатите възможности на един не толкова обичаен състав – маримба и сопран.
И двете изпълнителки поотделно са имали множество изяви на голямата сцена, сред които съвместни прояви с Оперен хор на театър Детмолд, Камерен хор – Висше училище по музика Детмолд, Немско-северозападна Фихармония, Холандски духов оркестър – Амстердам и др. Междувременно Евелин Генова е помощник-асистент на проф. Петер Промел от 2014 година и доцент по маримба в Лятната академия за ударни и струнни инструменти. Франциска Гиземан, като част от художествен състав, е носител на наградата „Ring Award” – Грац, Австрия през 2014 година, а през тази година получава и награда в Интернационален майсторски курс „Белканто“.

Следваща Предишна
Дуо Вокаримба
Дуо Вокаримба
Дуо Вокаримба
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...