Акценти
Начало / Образование / Малчугани от НУ ”Отец Паисий” свириха джаз с Венци Благоев и приятели

Малчугани от НУ ”Отец Паисий” свириха джаз с Венци Благоев и приятели

DSCN7378

Джаз може де са прави с всичко – това беше един от уроците, които научиха малчуганите от Начално училище „Отец Пайсий” в Плевен, които участваха в проекта „Джаз за деца с Венци Благоев”. Учениците се запознаха с тромпетиста Венци Благоев, Теодор Пенков (пиано), Димитър Благоев (китара), Димитър Карамфилов (контрабас) и Атанас Попов (барабани) по време на образователни концерт в читалище „Лик”.

DSCN7375

Венци Благоев, който беше и водещ на концерта, въведе в забавната джаз игра своята емоционална публика. И разказа многобройни любопитни факти както за създаването на музикалния стил, така и за негови известни представители като Луис Армстронг. Малчуганите се убедиха, че огромна раковина може да звучи като тромпет. Научиха и как някога племената са използвали този силен звук, за да всяват респект сред конкурентите си за храна. Малчуганите се разходиха из двете Америки – Северна и Южна, пътешестваха и из Карибите с емоцията на джаза.

DSCN7360

Запознаха се и с именити изпълнители на джаз в България. Най-интересна и вълнуваща обаче се оказа за тях възможността да свирят на различни ударни инструменти. Те разбраха, че освен с тях джаз може да се създава и с всичко останало – дори с пликче от целофан. Най-смелите представители на публиката се изявиха и на сцената, като демонстрираха певческа дарба.

 DSCN7383

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...