Начало / Образование / Малко над половината допуснати се явиха на днешната матура по български

Малко над половината допуснати се явиха на днешната матура по български

матура изпитСамо 167 зрелостници от общо допуснатите 233 в област Плевен са се явили на днешната матура по български език и литература от есенната сесия на държавните зрелостни изпити. Това каза за ИнфоПлевен Даниела Бачовска, председател на Регионалната комисия по организация и провеждане на държавни зрелостни изпити към Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Изпътът в цялата област е започнал в 8.15 часа и е приключил в 12.05 ч. Няма констатирани нарушения на процедурите по провеждане на изпита, няма анулирани работи, заяви Бачовска.

В генерирания тази сутрин изпитен вариант на матурата по булъгрски език като 41 въпрос зрелостниците писаха по избор есе или интепретативно съчинение върху   „Дебне каменният град“  по стихотворението на Христо Смирненски „Цветарка“ . Успешното представяне на тази част от изпитния вариант носи на зрелостниците максимум 30 точки.

Вярното решение на тестовите задачи, които са 40, носи общо 70 точки.

Изпитният вариант  и верните отговори ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката след 14 часа.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...