Начало / Икономика / Малки предприятия от областта усвояват 24 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност

Малки предприятия от областта усвояват 24 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност

Договори за почти 24 млн. лева безвъзмездна финансова помощ са подписали 29 малки и средни предприятия със стопански обекти в област Плевен по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, за да въведат енергоспестяващи мерки, препоръчани в енергиен одит, съобщават от ОИЦ – Плевен. Всички дейности са насочени към подобряване на енергийната ефективност, което не само повишава екологосъобразността, но намалява производствените разходи и затвърждава пазарните им позиции.

Фирмите от областта, получили подпомагане по процедурата „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“, са от строителния бранш, от металообработването, от шивашката и обувната промишленост. В някои от обектите са извършени енергоспестяващи мероприятия по ограждащите елементи на сградата, подменен е източникът за отопление, монтирани са соларни инсталации за БГВ, закупени са съвременни осветителни тела. Част от предприятията сменят машини, въведени в експлоатация още през 50-те години на миналия век, други залагат на разширяване на производството чрез внедряване на съвременни енергоефективни технологии и системи.

Половината от фирмите са изпълнили дейностите по проектите до края на 2018 г., за други десет срокът бе февруари-март тази година. Експертите от Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен посетиха през последните седмици поредица информационни дни и пресконференции, проведени по повод приключването на проектите. Сред тях е проектът на ВИАГРУП ЕООД, което с безвъзмездната помощ изгражда нова, модулна асфалтова база в гр. Кнежа. Освен че ще се спестява енергия, благодарение на интегрираната система за обезпрашаване се постигат значително по-здравословна среда на труд и по-добро качество на въздуха за живеещите наблизо.

Ръководителите на всички фирми подчертаха необходимостта от подкрепа чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и изразиха удовлетворението си от улесняването на достъпа до средствата благодарение на въвеждането на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...