Начало / Образование / Малки предприемачи от НУ „Патриарх Евтимий” се включиха в „Седмицата”

Малки предприемачи от НУ „Патриарх Евтимий” се включиха в „Седмицата”

Световната седмица на предприемачеството е идеална възможност да се организират вдъхновяващи събития, които да помогнат на младите хора да осъзнаят своите способности и да открият нови хоризонти пред себе си.

Тази година в нея се включиха и учениците от I „г” клас от НУ „Патриарх Евтимий”.  Малките първокласници със своята учителка Милена Борисова  станаха съмишленици на Джуниър Ачийвмънт България, чиято мисия е вече 24 години да спомага изграждането на предприемчивите личности, които градят бъдещето.

Госпожа Борисова разказа на учениците как са се появили парите и какъв дълъг път са изминали от древността до наши дни.

Като бизнес доброволец в инициативата в училището гостува старши специалист обслужване от ОББ АД госпожа Емилия Дилова – майка на Лили. Тя разказа на малките предприемачи каква е ролята на банките и парите в живота на хората. Какво образование е необходимо, за да станеш банкер. Запозна ги с образци на български и чужди банкноти.

Най-забавна се оказа играта „Хайде на пазар”, по време на която учениците посещаваха  импровизирани магазини и в ролята на клиенти и продавач-консултанти пазаруваха и продаваха различни стоки. Често сменяха ролите и се учеха в кои магазини да пазаруват,  какво да си купят, за да похарчат по-малко, как да изберат качествени стоки и да похарчат ли всички пари, които имат.

Това е първи урок по елементарна финансова грамотност за малките първокласници, но няма да е последен, защото когато говорим за предприемачество, ние имаме предвид не само стартирането на собствен бизнес. Преди всичко то е начин на мислене, култура на поведение и умения за превръщане на идеите в дела. За да се постигне това, е необходимо последователно и практически насочено обучение от най-ранна възраст, което развива инициативност и предприемчивост, обогатява и разширява икономическите знания на практическа основа,стимулира интереса на учениците към различни професии и развива умения за комуникация и организирана екипна работа. Практически насоченото обучение изгражда младите хора като отговорни и предприемчиви личности и им помага да постигнат целите си, за да водят пълноценен живот.

От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят предприемаческата екосистема в своята страна. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...