Акценти
Начало / Култура / Малки Ботевци се състезават в Плевен

Малки Ботевци се състезават в Плевен

Зала „Катя Попова” в Плевен се оказа почти тясна да побере всички записали се за участие във второто издание на междуучилищния фестивал „Ботевци пеят”. Малчугани от 7 училища от първи до четвърти клас цял следобед ще се състезават, освен във вярно, и в артистично представяне на песни.

В тазгодишното издание на фестивала участват деца от плевенските НУ „Христо Ботев”, НУ „Единство”, НУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Смирненски”, НУИ „Панайот Пипков”, СОУ „Пейо Яворов” и ОУ „Христо Ботев” в село Брест.

Участниците са разделени в две възрастови категории – първи и втори клас и трети и четвърти. Малките певци ще се състезават с индивидуално представяне и представяне на вокални групи и дуети.

Жури на втория Междуучилищен фестивал на детската песен „Ботевци пеят” са доц. Пенка Марчева, преподавател в Педагогически колеж Плевен, Асен Антонов – музикант и композитор, Пламен Марков – диригент на Общински духов оркестър, Нина Дорошенко – отдел „Култура” Община Плевен, Даниела Бачовска – началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в РИО Плевен.

Критериите за оценяване са вокално изпълнение, ясна дикция, прецизен ритъм, артистично и атрактивно представяне на песните. Всеки участник ще получи две оценки от 1 до 10 точки, а общият им сбор ще определи кое място ще заеме участникът.

Фестивалът се организира по повод патронния празник на училището – 17 май, обясни директорът на НУ „Христо Ботев” Цветелин Горанов. „В българското училище се изучават много песни, близки до света на детето – някои от тях са вечни и незабравими, познати на бащи и дядовци, други са съвременни, чудесни аранжименти. Днес ще се насладим на тези песни чрез великолепните детски изпълнения на всички участници”, каза още той и пожела успех на малчуганите.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...