Акценти
Начало / Общество / Малкият и средният бизнес има нужда от достъпна консултантска помощ за усвояване на евросредства

Малкият и средният бизнес има нужда от достъпна консултантска помощ за усвояване на евросредства

Липсата на достъпна консултантска помощ е сериозна пречка пред малките и средните предприятия както при подготовката на проектната документация,така и при управлението на проекти, финансирани по оперативни програми. Това мнение изразиха журналисти по време на годишната пресконференция, на която Областен информационен център – Плевен отчете своята дейност за 2012 г. .

Йонка Янакиева, управител на ОИЦ – Плевен  представи обобщаваща информация за цялата мрежа от центрове в страната, като очерта мястото, което заема ОИЦ – Плевен.  От 10 000 посетители в Областните информационни центрове в цялата страна близо 1 100 са се запознали с Европейската кохезионна политика в офиса на ОИЦ –  Плевен. Общият брой зададени въпроси е повече от 9 000 и близо 800 от тях са в Плевен.  Всички Центрове от мрежата са провели 900 обществени събития, от които 34 са организирани от ОИЦ – Плевен.

Сред събитията и инициативите, които са реализирани  през 2012 г, Янакиева открои инициативата „Час по Европа”, към която е проявен голям интерес от страна на училищата в региона.

На пресконференцията беше съобщена последна информация, според която над 98% от европейските средства са договорени, а разплатени до този момент са над 5,1 млрд. лв. Само за 2012 г. плащанията по европрограми  надхвърлят 2,2 млрд. лв. С най-висок темп на договаряне е Оперативна програма „Околна среда” – 135.1%, а най-високият процент осъществени плащания – 43%, е ОП „Конкурентоспособност”.

В последвалата дискусия журналистите се интересуваха за начините и методите за общуване с бизнеса, които ОИЦ – Плевен прилага. Беше констатирана ниската активност на малкия и среден бизнес от региона по отношение финансирането на идеи със средства от Оперативните програми. Това беше отчетено от самите журналисти като поле за работа и задълбочаване на популяризирането на ОИЦ – Плевен.

Участващите в пресконференцията имаха възможност да тестват новото техническо оборудване на Центъра.

В заключение Йонка Янакиева обеща на представителите на 4-тата власт, че през европейската година на гражданите – новата 2013, ще бъдат  партньори и участници в интересни, полезни и иновативни събития, организирани от ОИЦ – Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...