Акценти
Начало / Култура / Малка лазарка облече 150-годишна носия за ритуал в Регионалния музей

Малка лазарка облече 150-годишна носия за ритуал в Регионалния музей

IMG_8457ЦДГ Щурче лазарица

Деца от подготвителна група „Слънчо” на ЦДГ „Щурче” представиха днес в Регионалния исторически музей в Плевен открито занятие „Лазаруване в Плевен”.

Те пресъздадоха обичая Лазаруване, какъвто е бил  преди 100 години в Плевенския край.  Децата пресъздадоха момента в дома , когато най-възрастната жена разказва за ритуала на майката, на булката, на малката лазарка. „В дома лазарките не играя. Те учат песните и тепърва ще тръгнат да лазаруват. Сега се кичат с дрехите, подготвят си венчетата, за да излязат нагиздени на празника”, обясни етнографът Соня Кинова, консултирала децата и директорката на градината Христинка Рангелова за представянето на обичая.

IMG_8467ЦДГ Щурче лазарица

Всички деца бяха със специално приготвени народни носии. А малката Йоана, която изпълняваше ролята на булката, беше облечена с автентична носия от село Крета, община Гулянци, която е на повече от 150 години. Шита е от прапрабата на майката на Йоана, предава от поколение на поколение и се носи само от членове на семейството, разказа майката на Йоана. Ценна част от носията е златната пендара, която красеше челцето на момичето. Тя се слага за здраве на първородно момиче в семейството.

IMG_8471ЦДГ Щурче лазарица

IMG_8473ЦДГ Щурче лазарица

IMG_8478ЦДГ Щурче лазарица

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...