Акценти
Начало / Общество / Максимална ефективна присъда поискаха плевенски майки за Емилия Ковачева

Максимална ефективна присъда поискаха плевенски майки за Емилия Ковачева

За строга и ефективна присъда за акушерката Емилия Ковачева се обявиха плевенски майки, които излязоха днес на протест пред Съдебната палата. Те поискаха максималното ефективно наказание за акушерката, пребила 4-дневната Никол в болница „Софиямед“, като категорично се разграничиха от исканията за смъртна присъда.

Около десетина майки, дошли пред Плевенската Темида със своите деца, разпънаха плакати с надписи: „Всички заедно да опазим детският живот!“ и „АГО: Новият живот е във вашите ръце! Ние разчитаме на вас!“. Протестът, организиран в Плевен, е част от национална кампания под наслов „Защити Никол! Тя е бебе!“, която протече и в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Русе, Ловеч, Варна, Шумен, Разград, Казанлък, Велико Търново, Перник, Благоевград, Червен бряг и др.

В нашия град организатор на мероприятието беше Петя Лазарова, която е майка на момченце на година и девет месеца. Тя сподели пред медиите, че никой не иска да омаловажи работата на акушерките, а напротив. Исканията им дори могат да облекчат до голяма степен натовареният им към момента график. „Недопустимо е да се дават 24-часови дежурства и една акушерка да се грижи за 10-15 бебета едновременно“, заяви Петя. Исканията на майките са свързани с промени в нормативните уредби, както и пълен контрол на родилката над бебето до час след раждането. Протестиращите смятат, че ако раждането е било естествено, то един час по-късно бебето трябва да е в стаята на майката, където самата тя да поеме грижите за него. Разбира се, в случай на нужда от помощ родилката ще потърси такава от акушерката, но не грижата за него да е изцяло на медицинския персонал.

Никол протест

Петя Лазарова поясни, че настояват правата на акушерката да работи в сферата на здравеопазването да бъдат отнети за постоянно, а не за няколко месеца. Този инцидент може да се повтори и именно затова те настояват Ковачева да не работи повече в хуманните сфери.

Майките категорично заявиха, че подкрепят акушерките и тяхната безценна помощ, но няма как да не се притесняват какво се случва в здравните заведения, в които няма камери. Несъмнено законодателни промени биха повлияли положително както на родилките, така и на работещите в тази сфера, които често се преуморяват.

Никол протест

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...