Акценти
Начало / Култура / Макет на паметника на Девета плевенска пехотна дивизия представиха днес

Макет на паметника на Девета плевенска пехотна дивизия представиха днес

Композиция от пет скулптурни фигури, изобразяващи ген. Владимир Вазов – командир на славната Девета плевенска дивизия, и четири войнишки фигури, високи над 2.30 м – символ на участията на българската армия в Балканската, Сръбско-българската,  Първата и Втората световна война, е предложението за визия на паметник на Девета пехотна певенска дивизия, което беше представено днес зала „Плевен” на Областна администрация. Присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е патрон на инициативата за изграждане на паметника в Плевен, народните представители д-р Калин Поповски, Васил Антонов, Стефан Бурджев, Чавдар Велинов, областният управител Мирослав Петров и представители на Сдружение „Героите на Дойран”, чиято е идеята за паметника.

Макетът ще бъде изложен в английския двор на Областна администрация, където всеки желаещ ще може да го разгледа и в поставена книга за мнения ще може да направи предложения, ако има такива.

На представянето министър Каракачанов обяви, че проектът за паметник ще бъде представен и в Народното събрание, за да бъдат събрани допълнително средства за изграждането му. Досега от дарения са постъпили 10 000 лв., а прогнозната стойност на паметника е 200 000 лв., стана ясно днес. Красимир Каракачанов призова всичките девет депутати от Плевенски избирателен район да се включат с дарения, както го е направил той, Васил Антонов, ангажимент да дари средства пое и д-р Калин Поповски. Голяма част от необходимите средства се покриват от Министерството на отбраната, което дарява гилзи за извличане на необходимия материал за изработка на скулптурните фигури. Дарение от 14 000 лв. ще направят и от Съюза на офицерите от запаса.

Три са вероятните дати за откриване на паметника – през месец март, на 6 май или 2 юни следващата година, обяви Каракачанов.

Централната фигура е на ген. Владир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия. Едно от предложенията бе да бъде намалена височината на постамента, върху който е поставена. На сегментите на постамента ще бъдат изписани имената на 10-те полка, които са се сражавали в Девета плевенска дивизия. На централно място ще е основният надпис „На героите от Девета пехотна плевенска дивизия – поклон“. В предложението се предвижда да има и кръст за храброст.

Макетът на фигурите е изработен от скулптора Благовест Апостолов. Ако проектът за паметник бъде одобрен, той пръв ще получи предложение за изработка. Красимир Каракачанов уточни, че ще се търси най-приемливото ценово предложение и е възможно изработката да бъде предложена на друг автор. По време на обсъждането беше уточнено, че паметникът ще бъде изработен по процедурата за войнишките паметници, според която не е задължително обявяването на конкурс. Марин Марков, който ще отлее скулптурните фигури, каза  че за това са необходими между 4 и 5 месеца.

Войнишката фигура на тръбача символизира участието на Девета дивизия в Сръбско-българската война

С решение на Общинския съвет в Плевен паметникът ще бъде поставен  на площад „Свободата” на мястото на бившия паметник на Альоша. Това породи въпрос няма ли да има конфлик с авторите на този паметник. От отговора стана ясно, че той не е регистриран като паметник на културата и няма проблем след решението на местния парламент новият паметник да бъде поставен на съществуващия постамент.

Тази фигура „на нож“ символизира участието на Девета плевенска дивизия в Балканската война

Вече 100 години дължим тази почит на героите от Девета плевенска пехотна дивизия и трябва да оставим тази памет на нашите синове и дъщери, каза народният представител Васил Антонов и това обобщава общото настроение на присъстващите в залата. Бяха направени и някои конкретни предложения, които да бъдат обмислени, за да не се окажат препъни камък при гласуването на крайния вариант на паметника от Общинския съвет на Плевен.

Войнишките фигуриа, символизиращи участието в Първата и Втората световна война.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...