Акценти
Начало / Култура / Макет на къщата, в която Левски е основал първия комитет, показват в Регионалния музей

Макет на къщата, в която Левски е основал първия комитет, показват в Регионалния музей

По повод 140 години от гибелта на Васил Левски в Регионалния исторически музей е подредена любопитна камерна изложба, в която са включени рядко показвани материали от фонда на музея. Първите посетители бяха заинтригувани от показания макет на къщата на плевенчанина Атанас Попхинов, в която Левски основава първия частен революционен комитет в първите дни на месец май през 1869 г. Той е изработен през 50-те години на миналия век по оригинална снимка и дава много добра представа как е изглеждала къщата му.

Изложбата включва около 40 оригинални материали от фонда на музея. Ценен експонат е графиката на Емил Георгиев – Лафльор, на която известният плевенски художник е изобразил именно основаването на революционния комитет. Картината е любезно предоставена за изложбата от Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен, разказа Олга Петрова, ръководител отдел „История на България – 15-19 век”.

Посетителят ще може да види още снимки и документи, свързани с най-верните съратници на Апостола в Плевен – Данаил Попов и  Атанас Попхинов. Акцент са двете живописни платна – едното е портрет на майката на Васил Левски, нарисуван от Йордан Кацамунски, а другото е портрет на самия Левски от Анастасия Угринова.

Паралелно с тази изложба в музея беше открита и друга – на детски рисунки, също посветена на годишнината от гибелта на Васил Левски. Автори на творбите са деца от арт школа „Колорит”. Малките творци вчера получиха грамоти за участието си в изложбата-конкурс . За най-добре представилите се имаше награди, осигурени от Община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...