Акценти
Начало / Култура / Макети на световноизвестни паметници на културата подариха на галерията в Левски

Макети на световноизвестни паметници на културата подариха на галерията в Левски

макети Левски 1

17 макета на световно известни катедрали, църкви, замъци и крепости получи Градската художествена галерия в Левски. Подаръкът бе направен от почетния гражданин на град Левски, член на Съюза на свободните писатели и носител на много наши и международни отличия Васил Аврамов. Експозицията бе открита на 20 май, а авторът на творбите бе представен от уредника на галерията Маруся Панайотова.

макети Левски
Изложеното в галерията е само част от творческите постижения на Аврамов, който с удоволствие разказа за историята на всяка една от културните забележителности, за вдъхновението, почерпено от красивата Трявна и световните паметници на културата.

Васил Аврамов
Повечето от макетите си Васил Аврамов е подарил на приятели в България, Англия и Франция. В изложбата са показани само една пета част от изработените от него макети през годините. В експозицията могат да се видят модели на прочутата Нотърдам дьо Пари – „Парижката Света Богородица“, Рилския манастир, крепостта Тауър и моста Тауър Бридж в Лондон и др.

Васил Аврамов макети
Цветя и благодарност за красивото преживяване авторът получи от приятелите, от секретаря на читалище „Г. Парцалев 1901” Мариета Аспарухова и от кмета на Община Левски Любка Александрова.
Да покаже на младите хора красотата на български и европейски паметници на културата, някои от най-емблематичните архитектурни знаменитости и по този начин те да обогатят познанията си и за историята, е желанието на Аврамов.

макети Левски 2

макети Левски 4

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...