Акценти
Начало / Общество / Май ще е хладен и дъждовен

Май ще е хладен и дъждовен

IMG_9445Плевен

Месец май се очаква да бъде хладен и дъждовен, като средните температури през месеца ще са около и под нормалните за периода. Това каза метеорологът от НИМХ-БАН Красимир Стоев за БТА. За по-голямата част от страната температурите ще са между 16 и 18 градуса, а в планините – от 2 до 4 градуса във високите части, и от 8 до 10 градуса в по-ниските райони.  Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 5 и 10 градуса, а най-високите между 27 и 32 градуса.

Месец май ще започне с неустойчиво време, с кратки валежи. В началото на месеца ще е слънчево, около 4-5 май ще бъде топло, с температури над обичайните.  Но към 6-7 май ще се развие  купеста и купестодъждовна облачност, на места с превалявания и гръмотевици. През последните дни от първото десетдневие температурите чувствително ще се понижат, времето ще е предимно облачно, на много места с валежи и гръмотевици.  В края на първото десетдневие се очакват градушки и усълване на вятъра.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още.Ще се установи хладно за сезона време, ще е предимно облачно, с чести превалявания, в отделни дни ще има съществени валежи.

През третото десетдневие съществена промяна не се очаква. Времето ще се задържи неустойчиво. Ще има чести превалявания, гръмотевична дейност, в отделни дни отново се очакват и значителни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще се задържат по-ниски от обичайните за периода.

През май се очаква валежите да достигнат до 50-70 литра на квадратен метър за по-голямата част от страната, по Черноморието – от 30 до 50 литра, а в планинските райони – от 70 до 140 литра.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...