Акценти
Начало / На фокус / Майя Ананиева, ръководител на арт школа „Колорит”: Празнуваме 30 години  на творчески възход

Майя Ананиева, ръководител на арт школа „Колорит”: Празнуваме 30 години  на творчески възход

 Една от най-утвърдените детски арт школи не само в Плевен, а в страната и дори в чужбина – арт школа „Колорит”, празнува 30 години. През тези години тя ярко представя таланта на българските деца в областта на изобразителното изкуство по цял свят. Децата от школата и тяхната ръководителка – художничката Майя Ананиева, станаха носители  на повече от 7000 престижни награди – златни, сребърни, бронзови медали и плакети, специални и уникални призове, почетни знаци, дипломи и сертификати от международни конкурси в над 30 страни от различни континенти.

Прекрасните рисунки на колоритчетата са отпечатани в стотици луксозни арт каталози и обикалят света. Творбите им, изпълнени с неповторим колорит и оригинални идеи, печелят не само награди, но и възхищението на професионални художници и публика.

„През тези три десетилетия школата има реализирани над 300 самостоятелни изложби, като 80 от тях са в престижни  галерии, музеи  и посолства на България в чужбина, разказа Майя Ананиева. – Близо 80 са участията ни в международни пленери и арт фестивали. Забележително е участието ни в международните срещи на младежкото изкуство в продължение на 21 поредни години в град Евора – Португалия. В  Международния арт фестивал „Малък Битолски Монмартър” в Македония  имаме 27 участия. Достойно представихме страна ни в Световния арт фестивал в Хонг Конг, на Световната арт Олимпиада във Вашингтон – САЩ, на световни арт фестивали в Индия, Иран, Франция, Италия, Русия, Словения, Украйна, Германия, Румъния, участия във форуми на ООН и ЮНЕСКО”, изрежда Майя Ананиева дългия списък на международните изяви на нейните талантливи ученици.

Тя припомни, че заедно с децата – златни медалисти са били лично приети и поздравени за извоюваните високи награди от Президента на Индия и от Президента на Алжир, както и от кметовете на градове – домакини на световни арт форуми. „За своя доказан талант ние получихме поздравления от ООН, от НП принцът на Уелс – Чарлс, от Президентството на Република България”, допълва още ръководителката на школата.

Успехите на школата и нейните възпитаници не спират дотук. Рисунки на плевенските деца влязоха в представителен календар на УНИЦЕФ в Япония, в арт календари в Германия, Полша, Чехия, България. Рисунка на дете от школата е отпечатана в учебник по изобразително изкуство в Япония. Рисунки на деца от „Колорит” са отпечатани като плакати и рекламни картички на международни арт форуми  в Израел, Япония, Иран, Полша, Словения,  Македония, Германия, Украйна. Рисунки на талантливите колоритчета се съхраняват в световни детски галерии и музеи като арт памет на човечеството.

 

За високите си постижения като ръководител на  школа „Колорит” арт педагогът Майя Ананиева е отличена със Специален сертификат на Художествената академия ”Чуби”  в Токио, Япония. Носител е на  най-високите отличия за арт педагог в 30 страни. Била е член на международни журита в Германия и Полша. Водила е майсторси класове в Русия, Италия, Словения, САЩ, Украйна. Куратор е на десетки международни арт проекти. Отличена е със „Златен плакет”  на Американския биографичен институт за принос към световната култура. Удостоена е със званието „Заслужил гражданин” на град Плевен.

Трудно се изброяват всички отличия, които Майя Ананиева и нейните малки художници печелят от всички краища на света. Затова тя с гордост казва, че празнуват „тридесет благодатни години на творчески възход и невероятни победи”.

За да отпразнуват годишнината от създаването на арт школата децата и тяхната ръководителка са подготвили изложба, която, заради пандемията, ще бъде виртуална. Тя може да бъде разгледана във  Фейсбук  – страницата на арт школа „Колорит“ и профила на Майя Ананиева.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...