Акценти
Начало / Общество / Майстор-сладкарят Иван Александров: Търся лесните и ефектни декорации

Майстор-сладкарят Иван Александров: Търся лесните и ефектни декорации

Майсторът сладкар Иван Александров, прочул се с това, че направи една от тортите за сватбата на Мегън Маркъл и принц Хари, днес е в Плевен, за да проведе еднодневно обучение на тема „Изработка на захарни цветя и декорация от вафлена хартия”. Звездният майстор сладкар споделя, че е видял своя „уау ефект” във вафлената хартия. „Първо защото е евтина и второ, много лесно се работи с нея. А накрая се получава нещо много ефектно”, обясни Александров, чийто стил в сладкарството е да търси лесните и ефектни декорации.

Иван Александров работи в Англия и явно е здраво стъпил на земята, въпреки славата, споходила го след като направи една от тортите за сватбата на принц Хари и Мегън Маркал. Определя себе си като сладкарче, а не като декоратор. Всички декоратори са художници, завършили художествени академии, а аз съм си сладкарче, обяснява.

Казва, че Дебора Бонети – директор на международната пресасоциация (FPA), с която работил в много събития с много важни хора, дълго го е убеждавала да направи кралската сватбена торта. „Отказвах до последно, но тя ми каза, че няма на кого друг да се довери и така стана, че аз трябваше да я направя”, разказа Иван Александров. Признава, че това е станало известен факт в България, защото е потърсил български телевизионен екип, който да снима тортата му в Уиндзор. Чрез брат си – актьорът Владо Карамазов, прави връзката с екипа и после, по думите му, станала някаква лудница. Тогава започнал да осъзнава, че това е наистина нещо важно в кариерата му.

А сладкар става не по собствена воля, макар готварството винаги да го е влечало. С група приятели кандидатстват заедно с идеята да учат за сервитьори или готвачи. Учителка насила го записва да учи за сладкар и сега това наистина му харесва. „ Може би попаднах на хора, които ми показваха интересни неща и възбудиха интереса ми. Това се опитвам да правя сега в Англия, защото, където и да работя, винаги идват някакви студенти, деца, които не мислят  за това като работа, като нещо, което ще правят в бъдеще. Затова опитвам да  запаля искрата и да продължат да се занимават със сладкарство”, обясни вече опитният сладкар.

Казва, че в България трудно се оцелява с този занаят, защото пазарът е малък и защото „всички се опитват да се разединяват и да си правят мръсотии”. Въпреки това има проекти с известни сладкари, които ще реализират в България. Свързани са със съвместни курсове, за да повишат нивото на сладкарите в България. „Искам да започна да обединявам хората, добрите сладкари и декоратори да правят нещо заедно, а не просто да се разединяват. Все пак сме една шепа хора в България, не сме Англия”, казва Александров.

На Острова той има покана да участва в английския Bake Off за професионалисти, но още се колебае, защото намира за малко комерсиални подобни предавания. Иначе там е намерил своето място в индийския пазар с изработката на индийски сватбени торти.

Иван Александров не скри, че в България спрял да яде сладко, защото сладкишите, приготвени с крем маскарпоне започнали да го изнервят. Той е категоричен, че  „маскарпоне – значи, че кухнята няма сладкар”. „Защото това е едно маслено сирене, в което се слага захар и то става крем веднага, което значи, че няма сладкар, който да направи нормален крем, който да става за ядене”, казва майсторът.

В момента в Англия тенденцията е към приготвянето на по-изчистени торти. „Нещо с маслен крем, да няма фондан отгоре. Модерни са торти с вдлъбнат ефект, торти с ядливи цветя за декорация, по-натурални”, сподели Иван Александров.  Според него България малко изоставя от тази мода и се работи по американски модел, с повече изкуствена декорация.

Иван Александров казва, че курсовете, които води, са подходящи както за начинаещи, така и за сладкари. „Понеже съм сладкар, а не декоратор, аз съм си пречупил нещата да са ми лесни и затова стават за всеки. Лесни ли са ми на мен, всичко е наред”, с усмивка обясни той преди да започне обучението и да сподели опита си. А за начало, сам приготви по чаша кафе на курсистите.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...