Начало / Образование / Майстор на спорта по корабомоделизъм предава с охота опита си на деца

Майстор на спорта по корабомоделизъм предава с охота опита си на деца

Близо 50 години инженер Веселин Драганов се занимава с корабомоделизъм. Заслужил е да бъде майстор на спорта, натрупал е богат опит, който през последните три години споделя с децата от Клуба по авиомоделизъм  и корабомоделизъм към Центъра за работа с деца в Плевен.

„Искам да предам на децата това, което съм научил. Защото на мен корабомоделизмът ми даде всичко – професия, знания”, споделя Веселин Драганов. За него е особено важно да пробуди интереса и желанието на децата сами да създават нещо, след като сами са измислили какво да бъде то. А след желанието идва и трупането на знания, убеден е Веселин Драганов.

Заниманията в клуба са всеки ден, макар че по програма би трябвало да са три пъти седмично. Така групите са достатъчно малки и всяко дете получава нужното внимание. В клуба идват деца от детските градини до големи ученици. Занятията са от 17 часа и продължават до 20 часа, за да може всеки желаещ да ги посещава.

„В началото децата са много плахи, очакват да получат наготово детайли, които да сглобяват. И тогава става интересно, защото им казвам, че ще се изпитваме по математика и това малко ги стряска”, обяснява инж. Драганов. А математиката е лесна – да намерят средата на детайл, да се търси симетрията. След преодоляване на стъписването, децата се справят и изработените от тях модели политат.

Дори и такива, за направата на които са използвани изцяло отпадни материали. С такъв модел на самолет от стари пластмасови бутилки седмокласникът Кристиян участва в инсталацията „Опазване на околната среда през очите на децата“, създадена наскоро по идея на Община Плевен. Кристиян има вече и самостоятелни полети с радиоуправляеми модели самолети.

Има деца, които вече четвърта поредна година  ще посещават кръжока. Един от тях е Георги от НУИ „П. Пипков”. Последният модел, изработен от него, е на торпеден катер. Любопитното е, че чертежите, които Георги сам е намерил в интернет, са за 60-сантиметров модел. Но той ги преработва, с помощта разбира се на инж. Драганов, и прави двойно по-голям модел. Трудът си струва, защото катерът е издържал първото изпитание във вода.

„Не налагам правила и ограничения на желанията им. Помагам само за да може самолетът да полети или лодката да плува”, обяснява Веселин Драганов.

Често обаче  се налага да подкрепя ентусиазма на ученици с осигуряване на двигатели за моделите и друга по-скъпа техника. Подарява собствени, за да не товари родителите с излишни разходи. От Центъра за работа с деца помагат според финансовите възможности и осигуряват основните материали.

Благодарни сме, че срещаме необходимото разбиране и морална подкрепа, подчертава инж. Драганов.

Заниманията в Клуба по авиомоделизъм и корабомоделизъм са безплатни. Записванията стават със заявление – декларация, което може да бъде изтеглено от сайта на Центъра за работа с деца (https://cplr-crd.com/), раздел „Прием”. Заявленията се приемат онлайн на имейла на ЦРД – Плевен или се предават лично.

До края на месец юли в ЦРД – Плевен се провеждат традиционните Летни ваканционни дни и любопитните към заниманията в клуба на инж. Веселин Драганов, могат да го посетят. Отворен е всеки делничен ден от 10 до 12  часа.

Харесва ни това, което правим в клуба и сме щастливи да създаваме сами нещо с ръцете си, споделят „ветераните”  Християн и Виктор, които дори и през лятото не прекъсват посещенията си и очакват с нетърпение края на ваканцията, за да започнат редовните занимания.

Инж. Веселин Драганов допълва, че истинските резултати от заниманията идват по-късно, когато децата са научени на постоянство, да се трудят с ръцете си и най-важното – да мислят.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...