Акценти
Начало / Култура / Майстори на пълнената чушка събира фестивал в Левски

Майстори на пълнената чушка събира фестивал в Левски

Първи фестивал на пълнената чушка ще се проведе в края на август в град Левски. Под мотото „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” той ще събере майстори на традиционното левчанско ястие от региона, а и не само.

„В поредицата от фестивали, които се провеждат в община Левски, ни липсваше само кулинарен фестивал. Тази година решихме да институционализираме пълнената чушка и тя стана естествена марка на нашия кулинарен фестивал”, каза кметът на Левски Любка Александрова на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Заедно с експерта от Община Левски Петя Чолакова и председателя на НЧ „Георги Парцалев” – Силвия Йорданова, тя представи условията на фестивала.

Първият фестивал на панаирната кулинарна традиция в град Левски се организира от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев”.  Той се провежда в рамките на традиционните Панаирни дни на град Левски, които се провеждат в края на месец август.

Фестивалът ще бъде открит на 31 август, събота, от 17 часа в парка до Община Левски. Той ще има конкурсен характер, като участниците ще имат възможност да се състезават в две категории – „Най-автентична рецепта за пълнена чушка” и „Най-уникална рецепта за пълнена чушка”. Компетентно жури с председател популярната актриса и известна кулинарка и Катето Евро ще оценява майсторството на приготвените ястия. Победителите ще получат бижута във формата на чушка, изработени от бижутера Константин Костов.

За първо място ще бъде връчена златна чушка, за второ – сребърна чушка със златни листенца, за трето място – сребърна чушка.  Наградите са осигурени от Община Левски, а участието във фестивала е безплатно.

Заявки за участие се приемат до 15 август на адрес [email protected] отдел „Образование, култура и спорт” или на тел. 0885 372 220.

Идеята на фестивала е да покажем вкусните български ястия и да върнем хората, особено по-младите, към традиционната и здравословна българска кухня, подчерта Петя Чолакова.

Тя допълни, че освен конкурса за майсторски приготвени пълнени чушки, ще има също и атрактивни състезания гостите на фистивала. Те ще могат да се състезават в търбушене на чушки, в бързо пълнене на чушки, в белене и рязане на печени чушки и най-интересното състезание – търсене на златната чушка. За победителите са предвидени уникални награди.

Гостите на фестивала ще могат да опитат вкусно приготвени пълнени чушки, за да опитат кулинарната панаирна традиция на град Левски, обещават организаторите.

Заповядайте, чушки ще има за всички, обърна се с покана кметът на Левски Любка Александрова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...