Акценти
Начало / Култура / Маестро Найден Тодоров: В Плевен не се съобразяват със статуквото

Маестро Найден Тодоров: В Плевен не се съобразяват със статуквото

Да се представи операта „Набуко” на откритата сцена в Летния театър е много амбициозен проект. Той не би се случил, ако директорът на Плевенска филхармония не е от хората, които не се съобразяват със статуквото. Това каза диригентът Найден Тодоров дни преди да излезе да дирижира „Набуко” на сцената на Летния театър в Плевен.

След „Тоска”, която Найден Тодоров дирижира по време на Лауреатските дни „Катя Попова”, сега той отново е в Плевен по покана на директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, за да дирижира „Набуко”. „Много съм щастлив, защото това е едно много сериозно произведение в моя професионален живот”, признава Маестрото.Зад гърба си той има трицифрен брой представления на тази опера, но още си спомня когато пред 10 000 зрители на открита сцена край Щутгард, Германия излязъл да дирижира тази опера. „Беше на място, където Хитлер е произнасял своите речи. Еврейската опера на Верди на място, където е произнасял речите си Хитлер – животът носи такава ирония със себе си. Това показва, че всичко върви и ние трябва да вървим с него”, казва Найден Тодоров.

За „Набуко” той казва, че е необичайна опера, тъй като главната роля не е в тенора. „И всички можем да сме много доволни от този факт. Имаме една изключително красива опера, с красива музика, с най-популярния хор, писан някога. Признавам си, че преди години, когато бях изключително несъгласен с една политика в културата, навсякъде където ходех да дирижирам концертът или започваше, или завършваше с Хора на поробените евреи. И аз така се чувствах в онзи момент – в поробената култура. Сега обаче това не е символ на поробена, а по-скоро на развитие на културата. Това, което се случва в последните години, е едно ново пробуждане”, коментира Маестрото.

Що се отнася до това оперен или симфоничен диригент е, Найден Тодоров е категоричен, че музиката се дели единствено на „хубава и по-малко хубава”. „И когато има хубава музика, тя трябва да бъде изпълнявана навсякъде и по всякакъв повод. А „Набуко” е именно такава музика”, убеден е той.

За изпълнителя на главната роля – баритона Александър Крунев, диригентът е категоричен, че е може би най-добрият Набуко, когото е срещал. Йорданка Дерилова определи като топ певица, а за басът Ивайло Джуров каза, че е артистът, който го е накарал да погледне към Русе и да се увлече от идеята Русе. „В личен план този спектакъл на „Набуко”  е много важен. Срещам се отново с плевенския оркестър и хор, с хора от Русенката опера. И това е за мен един от тези бисери, които правят живота да си струва”, обобщи Найден Тодоров.

На публиката, която ще дойде да гледа  „Набуко” на сцената на Летния театър той пожела хубава емоция с хубавата музика, прекрасните гласове и интензивното действие. „Откритата сцена не е за тези, които искат да чуят всяка една нота, изпълнена по определен начин. Откритата сцена е за хората, които искат да преживеят удоволствието да седнат на открито. Това е друга емоция, няма нищо общо с концентрацията в музиката, когато влезеш в залата. Концентрацията е важна за нас, музикантите, но не за публиката. За публиката това е мястото, на което да се почувстват добре. Винаги съм казвал, че музиката има две свойства. Едното е да ни кара да мислим – не винаги по приятни теми. Да ни човърка, да ни кара да се развиваме, или да протестираме. Да събужда разни емоции. Да ни предизвиква към развитие. Но музиката има и друго свойство, което е най-добре развито на спектаклите на открито – да ни накара просто да се почувстваме по-добре”, сподели Найден Тодоров.

Той не пропусна да благодари на Любомир Дяковски за подарената тениска с надпис „Набуко” и Плевенска филхармония на гърба. Оказва се, че Маестрото има колекция от тениски и това е любимото му облекло за свободното време.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...