Акценти
Начало / Култура / Маестро Йордан Дафов днес празнува 80-годишен юбилей

Маестро Йордан Дафов днес празнува 80-годишен юбилей

Маестро Йордан Дафов – дългогодишен диригент на Плевенска филхармония, днес навършва 80 години. Той е на диригентския пулт на Плевенска филхармония от септември 2004 г.,до 1 ноември 2010 г., когато подава оставка и напуска.

Йордан Дафов е роден в Пловдив. Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. Специализирал е музикален анализ, композиция и естетика при проф. Оливие Месиен в Париж.

Бил е диригент на  Варненска филхармония и Софийския филхармоничен оркестър, артистичен директор и главен диригент на Бургаска филхармония, главен диригент на Камерния оркестър на Толбухин (Добрич), който под неговата диригентска палка успява да си извоюва името на един от най-добрите камерни ансамбли в България. От ноември 2000 г. до май 2002 г. е директор и диригент на Софийска филхармония.

Дирижира както в България, така и във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Правил е записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведско радио и за испанската телевизия.

Композитор е на три симфонии, вокална музика за инструментални камерни състави и театрална музика.

Днес продължава да дирижира.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...