Начало / Икономика / Магистрала „Хемус” по-евтина, но и по-бавна

Магистрала „Хемус” по-евтина, но и по-бавна

„Проектът от 60 километра за магистрала Хемус до разклона за Ловеч и Плевен ще бъде  препроектиран“. За това решение информира  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова от трибуната на Народното събрание  в отговор на питане на плевенския депутат Васил Антонов по време на днешния парламентарен контрол.

Министър Павлова обясни още, че двата тунела по трасето до разклона за Плевен и Ловеч ще отпаднат, което ще намали проектната стойност на трасето с до 100-150 млн. лв. Тази промяна в първоначалния проект ще доведе и до промяна в максимално разрешената скорост по трасето от 140 на 120 км./ч, поясни Павлова.

Участъкът до разклона за Плевен и Ловеч ще бъде разделен на 4 лота, а габаритът на магистралата ще бъде намален, разясни още регионалният министър. Първият лот ще е от 10 километра и ще стартира от Ябланица. Там няма да има препроектиране, а само намаляване на габарита.Нов търг за това трасе ще се проведе по новия Закон за обществените поръчки, след като минат обжалванията.Останалите три участъка ще трябва да се препроектират. Дали при тях офертите на строителите ще бъдат оценявани с най-ниска цена или по икономическа изгода, предстои да се обсъди.

Още 250 км остават да бъдат изградени от магистрала „Хемус”.  В тях са включени и 60 км до разклона за Плевен. Ако депутатите приемат промените в Закона за пътищата, с изграждането й ще се заеме Агенция „Пътна инфраструктура”, обясни още Лиляна Павлова, цитирана от Канал 3.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...