Акценти
Начало / Общество / Магазини, църква и театърът в Плевен са наводнени

Магазини, църква и театърът в Плевен са наводнени

Обилните дъждове, които валят от снощи в Плевен, са наводнили много магазини и мазета в Плевен. Сериозно е пострадала от дъждовете и най-старата църква в града – „Свети Николай”, която е залята със сантиметри вода. Заради вървящия в района ремонт, водата е нанесла много тиня и пясък. Наводнени са приземните помещения и на Драматичния театър. Това съобщи за журналисти днес кметът Георг Спартански.

Заради събралата се висока вода в отделни райони на града за около 40 минути са били спрени от движение тролеите.

Няколко детски градини също са наводнени. Една от тях е новопостроената „Приказен свят”, чиято кухня е пълна с вода. Кметът каза, че ще настоява фирмата изпълнител да ремонтира за своя сметка градината. Също заради наводняване е спряно електрозахранването на два дневни центъра в града –  за настаняване на деца и за възрастни хора.

Кметът съобщи, че е критично положението с язовир Николаево – 5, който е препълнен и прелива. Има опасност от скъсване на дигата му, въпреки че преливникът е отворен, обясни кметът. Затова той е издал нареждане от фирма „Инжстрой” да пълнят с пясък наличните около 1 000 чувала, които да бъдат използвани при нужда за спиране на прииждаща вода.

В Горталово част от реката е излязла от коритото си и хората в района на разлива са евакуирани, докато се оттеглят водите. При Дисевица и Търнене има разрушена около 100 м отводнителен канал

Заради обилните валежи са изровени много от направените кърпежи по улиците в града. След като бъде направен оглед на ситуацията ще се реши дали ще търсим средства от Комисията за бедствия и аварии или със собствени средства ще покрием ремонтите на засегнатите участъци, уточни Спартански.  На оперативката стана ясно, че много от шахтите и отводнителните канали в града са асфалтирани или със заварени решетки, което затруднява почистването им. Проблеми има и с новата отводнителна система на площада. „За да бъде направен основен ремонт на канализацията в града са нужни стотици милиони левове. Ясно е, че на този етап това не може да стане“, коментира Спартански. Затова той е разпоредил почистващите фирми незабавно да започнат почистване от листа и наноси на отводнителните шахти и канализации, за да могат да поемат евентуални нови валежи.

Ситуацията в града е драматична, без да е фатална, обобщи Георг Спартански.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...