Акценти
Начало / Любопитно / Лястовичките започнаха да се събират по жиците – есента е все по-близо

Лястовичките започнаха да се събират по жиците – есента е все по-близо

Десетки лястовички започнаха да се събират по жиците и да се подготвят за отлитане на юг. Това е от първите предвестници, че есента е все по-близо, макар температурите да са все още летни и слънцето щедро да напича.

Селските лястовички, които са разпространени най-много, пристигат в Европа в средата на април, прелитайки над 10 000 км от зимните си квартири в Южна Африка. Пътят им отнема около четири седмици като обикновено мъжките пристигат първи. През май повечето от селските лястовици вече са започнали да гнездят. Появата на лястовиците от древни времена се празнува от хората като знак, че пролетта пристига.

В ранния септември, селските лястовици са готови за есенната миграция – летят наоколо, неуморно ловят насекоми и често се събират по жиците. Повечето птици отлитат на юг през септември, заедно с първите люпила малки, но някои остават и през октомври.

лястовички

Пътят до африканските зимни квартири отнема на селските лястовици около шест седмици. Лястовиците от различните части на Европа летят към Африка по различни въздушни пътища. Повечето от нашите птици прелитат над Гърция и Западна Турция, пресичат Средиземно море и по долината на р. Нил и през Сахара продължават на юг, някои чак до Южна Африка.

Лястовиците мигрират през деня, летейки сравнително ниско, а нощем почиват на големи ята върху тръстиките в блатата, по традиционни за тях места за почивка. Тъй като се хранят с летящи насекоми, не е необходимо да трупат запаси от мазнини преди път, а си набавят храната по пътя. Въпреки това много от тях загиват от глад. Ако оцелеят, могат да живеят до 16 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...