Акценти
Начало / Здравеопазване / Люси Дяковска и Плевенска филхармония в подкрепа на кампанията „Локомат за България”  

Люси Дяковска и Плевенска филхармония в подкрепа на кампанията „Локомат за България”  

Плевенска филхармония и солисти ще изнесат благотворителен концерт на 3 април в Плевен, с който ще подкрепят набирането на средства в подкрепа на кампанията „Локомат за България”.

Кампанията започна още преди три години по инициатива на д-р Анелия Хохвартер – българка, която живее в Австрия. Началото й тя поставя с благотворителна продажба на своя книга. Досега са събрани около 100 000 лв. и 14 000 евро. Необходимата сума е 470 000 франка за най-ново поколение локомат – робот, който е жизнено необходим при рехабилитацията на пациенти със загуба на двигателни функции, болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма. Практиката в други страни показва, че 50% от хората, които правят рехабилитация с този робот, се изправят и прохождат, обясни д-р Хохвартер.

Тя посочи, че е взето решение локоматът да бъде разположен в Медицински университет – Плевен, където  вече има помещение, а от университетското ръководство са се ангажирали да бъде разкрита магистърска програма  за обучение за работа с локомата.

„Един локомат не е достатъчен, но би дал началото хората, от които зависи, да разберат, че не всичко е бизнес”, каза Люси Дяковска, която ще вземе участие в благотворителния концерт, убедена, че с подобни благотворителни инциативи може да се постигне много. И не само това. Тя дарява 5 000 лв. за каузата. Със същата сума се включва и известният български цигулар Веско Ешкенази. С този концерт предизвикваме хората да направят своя жест в посока на дарителството, призова  Люси.

Сред участниците в концерта ще е Фолклорна формация „Нуша” с ръководител Анелия Андреева, Геомарчало, тенорът Любомир Дяковски и негови колеги. В програмата на благотворителния концерт за първи път ще прозвучи валсът „На хубавия син Дунав” в изпълнение на хор и оркестър от Общински хор „Гена Димитрова” и Плевенска филхармония. Диригент ще е Найден Тодоров.

Поканите са на цена 20 лв.

Средства могат да бъдат превеждани и по дарителската сметка. Тя е:

Дарителска кампания „Локомат за България”

Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер

IBAN BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)

IBAN BG65 UNCR 7000 1522 7289 56(в лева)

BIC (SWIFT) UNCRBGSF

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...