Акценти
Начало / Култура / Людмила Филипова ще представи новия си роман „Войната на буквите” в Плевен

Людмила Филипова ще представи новия си роман „Войната на буквите” в Плевен

Людмила Филипова

Людмила Филипова ще представи новия си роман „Войната на буквите” в Плевен. Събитието ще се състои през есента – в началото на новия творчески сезон, информира за infopleven Евлоги Илиев, директор на Плевенската филхармония, който снощи присъства на грандиозното представяне на четивото в София. Разговори за културното събитие се водят още от април тази година, когато Людмила Филипова посещава града ни с половинката си Максим Ешкенази, който дирижира заключителния концерт на проекта „Фортисимо в клас”. Още тогава тя споделя желанието си да представи интересното четиво пред плевенската публика.

„Представянето на книгата й снощи беше грандиозно, присъства хайлайфът на София!”, разказа Илиев. Събитието се състоя в Националния исторически музей.

Людмила Филипова

Представянето беше със специалното участие на 30 почетни Апостоли на буквите, като всеки от тях представя едно от писмената ни. Плевенчанката Ани Цолова има честта да представи буквата А. Сред известните личности, влезли в ролите на Апостоли на буквите, са Богдан Томов, Ива Дойчинова, Драго Симеонов, Симеон Паси, Теди Кацарова, Миролюба Бенатова, Ваня Щерева, Стефан Щерев, Максим Ешкенази, Антон Хекимян. Водещ е журналистът Георги Тошев. Братята Хари и Максим Ешкенази изпълняват „Върви, народе възродени” на две цигулки.

Людмила Филипова

„Войната на буквите“ не е просто исторически роман. В него познатото и премълчаното, разказват легенда за малко познатата история на едно от най-значимите дела на българския народ – азбуката ни. История, която преди 11 века разказва първи мистичният Черноризец Храбър. „За Буквите” обиколило света, но в последствие историята бива многократно преправяна и най-сетне е забравена, разказва Филипова.

войната на буквите

„Романът пресъздава важно и велико време, в което не армиите, не земите, нито дори религиите давали контрол и власт, а силата на азбуката. Това е епохата на Походите на буквите, за които никой още не е разказал. Време, в което се е убивало за използването на писмена, различни от допуснатите от империите със закон. Време, в което българският народ, въпреки всичко, дръзнал да надигне глава, за да защити буквите си. Благодарение на него, на хилядите му жертви, на Апостолите на буквите, днес стотици милиони хора по света и десетки езици използват кирилицата – българицата. Днес тя е и третата официална азбука на Европейския съюз”, споделя авторката.

Снимки: Янко Димитров

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...