Акценти
Начало / Любопитно / Любопитно: 9 000 проби на винопроизводители от 55 държави в съревнование за най-добро старо вино

Любопитно: 9 000 проби на винопроизводители от 55 държави в съревнование за най-добро старо вино

За първи път тази година Международният панаир в Пловдив е домакин на Concours Mondial de Bruxelles. Тази година конкурсът има нова категория  – за стари вина. Тя включва напитки, които са произведени през ХХ век. Условие за участие във категорията е да има поне 100 – 120 бутилки и да е пуснато на пазара. „Обикновено производителите представят на конкурс вина, които искат да наложат на пазара“, коментира Патриция Маркес – представител на Concours Mondial de Bruxelles. Преди 10 години, когато конкурсът е започнал да гастролира в различни европейски държави, тя го е организирала в Португалия. На тазгодишното издание на престижния винен фест в Пловдив Патриция Маркес представлява португалското участие в конкурса, което включва 1034 проби на вина.

Над 330 са дегустаторите в Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави. 41 от тях са български енолози. Международното жури оценява вината без да има информация за произхода му. Всяка дегустационна комисия се състои от 5-6 члена, които оценяват по няколко партиди вина. Партидите вина се определят по различни признаци, като цена, сортове грозде и т.н. Идеята е да не се смесват добрите вина с не толкова класните. Едно вино може да се оценява не само от една дегустационна комисия. Ако има големи разлики в оценките на журиращите, може да се разгледа и от трета комисия.

Специални са дегустационните комисии, които оценяват розетата и ликьорните (десертните) вина.

Близо 9000 проби на винопроизводители от 55 държави се съревновават за престижните отличия на Concours Mondial de Bruxelles. Тази година ще се присъдят три вида медали – сребърен, златен и голям златен медал. Сребърен медал получават вина, които съберат между 84 и 86.5 точки на журито. Той се присъжда за вина, които са без забележки и са събрали от 86.6 до 92 точки. Със златен медал се отличават много добре балансирани вина с уникален вкус. Най-високият приз – голям златен медал се присъжда на вина, събрали между 92 и 100 точки. „Обикновено най-добрите вина, отличени с голям златен приз са около 1% от всички дегустирани напитки в конкурса“, уточнява Патриция Маркес. Тя допълни, че медали получават между 7 и 10 процента от пробите, които участват в конкурса.

Конкурсната надпревара продължава до 1 май в Международен панаир – Пловдив. Резултатите от Concours Mondial de Bruxell s ще бъдат обявени в края на месец май 2016 г. Престижните отличия ще помогнат както на любителите, така и на специалистите да се ориентират в качествата на оценените напитки и ще създадат критерии за нови тенденции в бранша.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...