Акценти
Начало / Любопитно / Любопитно! Ръждивите ограждения на тревните площи – последен писък в екстериорния дизайн

Любопитно! Ръждивите ограждения на тревните площи – последен писък в екстериорния дизайн

площад кортен
Красивата елха, която се появи в новоизградената тревна площ пред Община Плевен, след година-две ще е коледното дърво на Плевен. А около нея са модерните бордюри от стомана кортен.

Мнозина плевенчани вероятно вече се питат какви са тези странни метални ограждения на новите зелени площи, оформени при  ремонта на площада. Ръждивият им вид със сигурност буди недоумение, но оказва се, че този стил в екстериорния дизайн е използван на доста места в чужбина. Жълтокафявият цвят е естествен за стоманата кортен (COR-TEN), от която са направени. Фината ръжда, която придава специфичната жълтеникава окраска, играе ролята на патина като при медта и защитава стоманата от корозия.

От стомана кортен са изработени огромните арки, които обграждат двореца Версай във Франция. Те са с кафеникавочервен цвят и ставали особено красиви при залез слънце. С ръждиви кафеникавочервени цветарници и пейки по проект отскоро се сдоби и морската ни столица Варна

В какъв цвят ще се оцвети фината ръжда зависи от легиращите елементи, вложени в стоманата, за да се оптимизира устойчивостта й на атмосферни влияния.

нови зелени площи

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...