Акценти
Начало / Любопитно / Любопитно – преди 299 години е произведен първият сгъваем чадър

Любопитно – преди 299 години е произведен първият сгъваем чадър

чадъри

Случило се е през 1715 г. в Париж – столицата на модата и модните аксесоари. Там започнало производството на тази толкова полезна в сегашното ни ежедневие вещ.

Родината на чадъра обаче е древен Китай, където се появява преди повече от 4000 г. Приблизително по същото време чадърът се появява и в Египет. И в двете страни той е символ на власт. Само императори, царе и фараони са се ползвали от него. Той е със значително по-големи размери от днешните. В древен Египет се е изработвал от палмови листа и птичи пера, с украса от брилянти и злато – лукс, достоен само за фараоните и царете. Кралят на Бирма пък притежавал чадър от 24 купола и така получил прозвището „Повелителят на 24-те чадъра.“

За символ на богатство и власт чадърът се е считал и в Индия.

От Изтока чадърите преминават в древна Гърция и древен Рим. В Западна Европа се появяват най-напред във Францияпрез XVII век. Носят ги предимно жените и то против слънце. Чадърът се превръща в моден аксесоар, а французите го украсяват с ресни и рюшчета. Мария-Антоанета се разхождала с първия дизайнерски чадър със спици от китайски пера и имала специални носачи. Най-пищните и разкошни модели са от времето на Людовик XIV.

За първи път чадърът се употребява за дъжд през 1750 година естествено в Англия.

През годините са създадени много странни модели на тази толкова практична вещ. В САЩ например създали чадър за защита от улични нападения –  с копче едновременно се разпръсква газ и се задейства вой на сирена. Друга странна приумица е чадърът-въдица.

Интересен е и хибридът между чадър и акустична система. В него е монтиран плейър, който се управлява с бутони върху дръжката на чадъра.

Най-скъпият чадър е на стойност 50 000 долара и е изработен от италианската луксозна марка за мъже „Billionaire Couture“. Изработен е ръчно от крокодилска кожа, специално третирана за водоустойчивост.

жабче с чадър

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...