Акценти
Начало / Общество / Любка Костова: Правят се опити за политизиране на проблема с Улицата на цветята

Любка Костова: Правят се опити за политизиране на проблема с Улицата на цветята

Две заседания е имала Комисията, която беше сформирана от Общински съвет – Плевен за решаване на проблема с Уличката на цветята. Това заяви пред медиите общинският съветник Любка Костова. Като член на тази Комисия тя сподели, че съгласие не е постигнато на нито една от двете състояли се срещи. Те са се провели на 11 и 19 май, а на тях са присъствали шест от седемте определени членове. В 7-членната комисия бяха включени: Илка Илиева, Георг Спартански, Любка Костова, Станислав Иванов, Ева Маринова, Пенчо Карагьозов и Христомир Христов. Единствено Георг Спартански не е присъствал на нито едно от заседанията на Комисията.
Тъй като проблемът с Улицата на цветята отново бе една от най-дискутираните теми на заседанието на Общински съвет, Любка Костова реши да даде няколко пояснения, относно свършеното от комисията. „През цялото време се правеха опити и внушения да се насочи работата на Комисията в съвсем друга посока, т.е. да се изследва само сегашната ситуация“, това заяви тя. „Над 12 хиляди жители на град Плевен са се подписали в подкрепа на съществуването на павилионите за цветя и те са го направили, защото имат нужда от тази дейност, затова заставаме твърдо зад нейното запазване. Същевременно бяха поставени на карта интересите двустранно – както на търговците, които продават цветя, така и на нашите съграждани. През цялото време опити бяха правени именно в тази посока – как да не обсъждаме преместването на тези павилиони“, допълни още Любка Костова. Тя обясни, че един от членовете на комисията е опитвал да вмени чувство за вина, че в тази ситуация, ако не се вземе решение търговците да останат на същото място, ще ликвидират бизнеса им. „Няма как да се съгласим с такова внушение и подобен опит за политизиране на този проблем и затова аз, Станислав Иванов, Ева Маринова, Пенчо Карагьозов и Христомир Христов не се подписахме на протокола. Само един човек се е подписал, а другият отсъстваше. Този доклад не дава решение, а за нас беше важно да разберем откъде произлиза този проблем“, категорична бе Костова.
Тя поясни, че всъщност проблемът съществува още от 2010 година. Тогава е имало решение на Общински съвет – Плевен, с което е прието да се отдадат под наем 20 павилиона. Още тогава е заложена тази несигурност за цветопроизводителите. Решението е било оспорено пред Върховен административен съд, но той е решил преместваемите павилиони да останат за подписания договор от 5 години или възникване на ново градоустройствено решение на собствениците на съседните терени. Именно такова градоустройствено решение се е появило сега, което налага тяхното преместване.
„Аз не знам дали някой е обяснил на цветопроизводителите, когато са направили тези инвестиции, че има такава вероятност за премахване на обектите. По начало тези павилиони са с временен характер. Рисково поемане на една такава инвестиция, която има една несигурност по отношение на възстановяване на тези разходи, ни поставя в такава ситуация, че аз да се чувствам виновна, че тези хора ще фалират от това обстоятелство“, заяви още Костова.
Според общинската съветничка не е редно тя да се чувства виновна, защото преди години някой е поставил бизнесът на търговците на цветя на карта. Въпреки всичко, обаче, Комисията се е опитала да намери вариант, като се намерят нови терени, които да отговарят на нуждите на цветопроизводителите и жителите на Плевен. Накрая отново се стигнало до политизиране на въпроса и нерешаване на проблема с павилионите. Обсъждали са се места за преместване, но крайно решение не е взето. Сега ще се разчита на временното решение на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, което дава още 6 месеца отсрочка за цветарите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...