Акценти
Начало / Политика / Любка Александрова: Зад интерпретациите върху одитния доклад на Сметната палата съзирам политическа атака преди изборите

Любка Александрова: Зад интерпретациите върху одитния доклад на Сметната палата съзирам политическа атака преди изборите

Не съм очаквала такава интерпретация на факти, които са общодостъпни, тъй като одитния доклад на Сметната палата е публичен. Зад тези интерпретации виждам опит за лоша политическа атака преди началото на предизборната кампания за президент. Това коментира днес пред журналисти в Плевен Любка Александрова – кмет втори мандат от БСП, появилите се коментари в някои медии за финансови злоупотреби в Община Левски, които следва да бъдат дадени на Прокуратурата.

Докладът на Сметната палата е върху изпълнението на бюджета и обществените поръчки на Община Левски за 2014 г. След приключване на проверката са дадени указания за открити слабости, обясни Любка Александрова. Една от тези слабости се отнася до това, че юрист не е извършил предварителен контрол върху сключените договори на Община Левски. Кметът на Левски коментира, че досега не е поставяно такова изискване при други проверки на Сметната палата.  Другите посочени слабости се отнасят до технически грешки на комисиите за провеждане на обществени поръчки в Общината. Александрова беше категорична, че тези грешки по никакъв начин не са довели до избор на неподходящ изпълнител или  са във финансов ущърб на Общината, нито пък става въпрос за злоупотреби от страна на членове на комисиите.

Любка Александрова обясни, че са й съставени три акта за административни нарушения, като по два от тях не са налагани глоби, а единствено има препоръки. Глоба в размер на 1 075 лв. е наложена по акт, издаден заради липса на обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия за обекти на Община Левски, каза Александрова и обясни, че актът е бил обжалван и отменен. Възражението на Община Левски е, че тогава монополното отношение на ЧЕЗ е било непреодолимо на пазара на електроенергия. Александрова обясни, че от ЧЕЗ е трябвало да подменят уредите за отчитане на потребената електроенергия с такива за дистанционно отчитане, за да преминеш към друг доставчик. Това и досега не е направено, нито пък позволяват на Общината за своя сметка да подмени уредите, отбеляза още тя.

„Заверката на финансовия отчет на Община Левски  за 2014 г., направена също от Сметната палата, е без резерви. Това означава, че не са намерени пропуски във финансовото управление на Общината за 2014 г. Затова съм изненадана от твърденията в някои медии, че трябва да бъдем дадени на Прокуратурата”, заяви Любка Александрова. Тя беше категорична, че ще се радва, ако този одитен доклад действително бъде даден на Прокуратурата, за да се изчисти както нейното име, така и на колегите й от финансовия отдел. „На всяка администрация й коства много нерви и усилия, за да управлява бюджетирането по закон  и когато се отправят нападки без никакви доказателства, хората се демотивират”, изрази огорчението си Александрова. Тя не изключи възможността  да  иска официално извинение от медиите, които са разпространили клеветата за финансови злоупотреби.

В подкрепа на Любка Александрова се изказа и депутатът от БСП – Васил Антонов, който също беше категорчен, че това е опит за политическа атака срещу БСП преди началото на президентската предизборна кампания. Той призова опонентите да се придържат към политически приоми и да използват само етични средства в предстоящата предизборна надпревара.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...