Акценти
Начало / Култура / „Луди булки” гониха злите сили в Гулянци

„Луди булки” гониха злите сили в Гулянци

Седем групи кукери обикаляха Гулянци на Ивановден, за да прогонят злите сили. От тъмни зори, с удари на тъпан, викове и песен на звънци, маскираните влизаха от къща в къща, а ранобудните стопани ги срещаха с отворени порти, вино и погача, даряваха ги всеки според възможностите си и потропваха с тях хора и ръченици. Кукерите влязоха и в сградата на Общинска администрация, където ги посрещна и дари кмета на общината Лъчезар Яков. По обяд всички се събраха в центъра на града и завиха кръшно хоро на площада. Малки и големи излязоха в слънчевия ден, за да станат част от общото веселие по случай Ивановден.

Честването на празника по този начин е отколешна традиция в Гулянци. Характерното за района е, че маскираните освен „кукери” се наричат и „луди булки”. Задължителни персонажи в групите са поп, булка и младоженец, старец, мечка, полицай. Костюмите са дело на участниците в празника като има такива, които са предавани от поколение на поколение десетилетия наред. Вярването е, че с влизането си в дома „лудите булки” прогонват злите сили и духове и за стопаните годината започва на чисто, „попа” задължително ръси за здраве. На особена почит в този ден са имениците.


Последните години се наблюдава засилено желание у най-младите за участие в празника, което радва ветераните, защото има кой да приеме и продължи традициите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...