Акценти
Начало / Здравеопазване / Лични лекари и стоматолози от област Плевен без ваксини през първата фаза

Лични лекари и стоматолози от област Плевен без ваксини през първата фаза

Без ваксини през първата фаза от имунизацията срещу COVID-19 са оставени лични лекари и стоматолози в област Плевен.  Общо към  150 медици са заявили, че искат да се имунизират срещу вируса, за да бъдат  включени в първата фаза, но за тях ваксини няма. Това казаха д-р Петър Диков, зам.-председател на сдружението на ОПЛ в Плевен и д-р Поля Петева, която е председател на РК на БЗС в града. Те обясниха, че въпреки запитванията им до РЗИ в Плевен, все още нямат информация, кога ще има ваксини за тях.

Заявили желание за ваксинация са 70 стоматолози и 80  лични лекари.

„На 4 януари ни поискаха поименни списъци с личните лекари, заявили ваксинация. Вчера попитах в Здравната инспекция, кога ще започне имунизацията, но ми отговориха уклончиво – към края на януари или когато дойде ваксина”, коментира д-р Диков. Той обясни, че няма и график, нито организация за имунизацията на личните лекари в областта, което е доста притеснително. Още повече, че вече се правят списъци с учителите, които имат желание  да се ваксинират, а те са от т.нар. втора фаза. Д-р Диков отбеляза, че сред  общо 512 медици от област Плевен, ваксинирани досега, няма нито един личен лекар или стоматолог.

Д-р Петър Диков, допълни още, че област Плевен е на четвърто място в страната по брой на получени ваксини след София, Пловдив и Бургас.

Д-р Поля Петева потвърди, че ситуацията при стоматолозите е подобна на тази, описана от д-р  Диков и обясни, че при запитване в РЗИ са получили отговор, че няма достатъчно ваксини и евентуално имунизацията ще е към края на месеца.

„Получихме писмо от ръководството на БЗС, в което е упоменато, че официално стоматолозите са включени към медиците, които са на първа линия и ще се ваксинират по време на първата фаза. По време на последната среща на Медицинския оперативен щаб в областта стана ясно, че ще бъдем включени по време на първата фаза на ваксинирането”,допълни д-р Петева. Не е ясно, какъв е точно проблемът, за да не бъдем включени в първата фаза, продължи денталният лекар.  И поясни, че над 40% от плевенската колегия са заявили желание да се ваксинират. Голяма част от колегите вече преболедуваха вируса, като част от тях стигаха и до реанимация, коментира още д-р Петева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...